Wpis z mikrobloga

Słuchajcie Mirki!

Często udzielam się na mikroblogu w sprawach związanych z chrześcijaństwem.
Wiele razy dostałem od was linka do filmu Kamila Cebulskiego z głupimy cytatami biblijnymi.
Postanowiłem nagrać wideo odpowiedź do jego nagrania z analizą wspomnianych cytatów.

Wrzuciłem film jako znalezisko, więc jeśli uważasz, że jest ciekawy, to wykop go proszę.

P.S. Będę wołał ludzi, którzy byli żywo zainteresowani moimi ostatnimi wywodami religijnymi (plusowali, komentowali).

Link do znaleziska:
http://www.wykop.pl/link/3473273/kontrowersyjne-cytaty-biblijne-wyjasnienie/

#mirkoreklama

#ciekawostki #wiara #religia #przemyslenia #chrzescijanstwo #biblia
imlmpe - Słuchajcie Mirki!

Często udzielam się na mikroblogu w sprawach związanych...
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@imlmpe: fajnie analizujesz ten cytat dotyczący prawa starotestamentowego na temat zabijania "krnąbrnych synów". Tylko, że twoje wytłumaczenie tylko koryguje to co powiedział Kamil, a nijak nie wpływa na odbiór tego tekstu. Mam na myśli, że to bardzo "koranowy" zapis - ot prawo zapisane w księdze na temat wiary. Właśnie tym jest Koran. Jak dla mnie jedyną obroną biblii w temacie "która księga ma gorsze cytaty" jest fakt, że dostała wersję
  • Odpowiedz
@imlmpe: bardzo fajny film. fajnie to naprostowales. widac, ze ten jakis kamil robil swoj bez zadnego pojecia, po prostu jakby w wyszukiwarke wpisal 'zabic biblia' i wynotowal wszystko co znalazl. mnie tam mozesz wolac do wszystkich swoich materialow.

• Odpowiedz
@imlmpe: Moim zdaniem analiza Biblii czy Koranu nie ma sensu, ponieważ analizie zwykle poddawane są tłumaczenia, a nie tekst oryginalny. Ponadto Biblia zawiera tylko i wyłącznie księgi uznane przez Kościół (nie koniecznie Katolicki), w przypadku Koranu zakładam, że może być podobnie. Zmierzam do tego, że byli i są ludzie, którzy chcą wykorzystać wiarę do swoich celów. Tacy ludzie chcą wmówić wiernym swoje idee jako słowo Boże. Najłatwiej to zrobić przez
  • Odpowiedz
Ech, niewiarygodne ile wysiłku idzie w "poważną" analizę i dyskusję nad tekstami które powstały 2-3 tysiące lat temu, spisane przez ludzi w kompletnie obcym dla nas kontekście cywilizacyjnym, ludzi którzy nie wiedzieli nawet że Ziemia krąży wokół Słońca.

Zdumiewające że ludzie inwestują czas i energię w poznawanie, wgłębianie się i poważne dyskutowanie nad tekstami sprzed kilku tys. lat w epoce gdzie kosmologia, fizyka kwantowa i biochemia czynią realne postępy i pojawia się tyle
  • Odpowiedz
Pisze się UNKNOWN - trochę wstyd podpisywać się z błędem...

@domin81: trochę wstyd upominać człowieka, który wybrał sobie ten pseudonim lata temu, z pełną świadomością swojego wyboru i nawet wielokrotnie opisywał historię swojego nicka. Wstyd zwracać uwagę nie znając historii powstania i nie znając kontekstu.

Tak, tam jest błąd.
Tak, wiem o tym.
Tak, to jest bardzo celowe.
  • Odpowiedz
trochę wstyd upominać człowieka, który wybrał sobie ten pseudonim lata temu, z pełną świadomością swojego wyboru i nawet wielokrotnie opisywał historię swojego nicka. Wstyd zwracać uwagę nie znając historii powstania i nie znając kontekstu.

@imlmpe: Pfff, pierwszy raz Cię w Internecie widzę - aż taki popularny kolego jesteś, że jestem zobligowany do znania "historii" Twojego nicka? XD Kiedyś była taka celebrytka, co kazała sobie nieświadomie wytatuować napis po angielsku z
  • Odpowiedz
  • 1
@domin81: wstydem jest nie poznać tematu w którym się wypowiadasz. Nie musisz mnie znać, ale nim zwrócisz mi (lub komukolwiek z netu) uwagę, warto zastanowić się, czy ma się rację, czy tylko Ci się wydaje, że masz rację.

Zwracanie uwagi obcym ludziom nie jest OK bez rozpoznania tematu...
  • Odpowiedz
  • 1
@imlmpe:

uw-team zmienił się w religia-team? to już wszędzie będzie religia i polityka? (,)

@jan-byrk: tak się składa, że jestem człowiekiem niemonotematycznym. Piszę o technologii, polityce, ekonomii, religii... Tak zawsze było.

Obserwujesz mój prywatny profil, s nie uw-team.org.
  • Odpowiedz
wstydem jest nie poznać tematu w którym się wypowiadasz. Nie musisz mnie znać, ale nim zwrócisz mi (lub komukolwiek z netu) uwagę, warto zastanowić się, czy ma się rację, czy tylko Ci się wydaje, że masz rację.

Zwracanie uwagi obcym ludziom nie jest OK bez rozpoznania tematu...

@imlmpe: Zobaczyłem błąd - zwróciłem uwagę. Jak ktoś napisze "góra" przez "u" to też mam z automatu szukać historii jego życia w internetach?
  • Odpowiedz
@imlmpe: Fajny film, ale mam pewną uwagę. Biblia jest takim pismem, które każdy może interpretować na swój sposób, dostosowując go do własnych doświadczeń czy przeżyć. Dlatego uważam, że zwroty narzucające pewną interpretacje np. "trzeba to rozumieć tak", "nie można tego interpretować tak" itd. itp. są troszkę nie na miejscu. Co nie zmienia faktu, że film jest interesujący. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
Ech, niewiarygodne ile wysiłku idzie w "poważną" analizę i dyskusję nad tekstami które powstały 2-3 tysiące lat temu, spisane przez ludzi w kompletnie obcym dla nas kontekście cywilizacyjnym, ludzi którzy nie wiedzieli nawet że Ziemia krąży wokół Słońca.

@comrade: Od kiedy Kain zabił Abla, odtąd ludzie i ich mniemanie o swojej wyższości nad innym nic się nie zmieniło. I choć Ziemia krąży wokół Słońca, dla pychy nie ma to żadnego
  • Odpowiedz
@imlmpe:
Poskakałem chwilę po materiale i niestety nawet w tych paru miejscach widać spore luki w Twojej argumentacji.

Przykładowo:
- niedopuszczanie chromych do kościoła/posługi kapłańskiej (dla ułatwienia załóżmy że faktycznie chodziło posługę, jak twierdzisz), posługujesz się tam między innymi argumentem, że "nikt nie stał przy wejściu do kościoła i nie sprawdzał czy ktoś ma zgniecione j---a". OK, ale to że ktoś danego prawa X nie egzekwował, nie oznacza jeszcze, że
  • Odpowiedz
@Dutch: obejrzałem całe największe TL;DW tego materiału (jeśli dobrze zrozumiałem) to:
1. Te prawa o zabijaniu obejmowały tylko naród wybrany, katolicy to nie jest naród wybrany.
2. Nawet gdyby ktoś chciał te wszystkie prawa wypełniać to nie może, bo znaczna część obejmuje wykorzystanie świątyni, konkretnej świątyni z której obecnie (wierzy się bo archeolodzy są podzieleni) została ściana płaczu i dopóki jej nie odbudujesz stosowanie się do większości z tych
  • Odpowiedz

Zdumiewające że ludzie inwestują czas i energię w poznawanie, wgłębianie się i poważne dyskutowanie nad tekstami sprzed kilku tys. lat w epoce gdzie kosmologia, fizyka kwantowa i biochemia czynią realne postępy i pojawia się
  • Odpowiedz