Wpis z mikrobloga

@rodnekr teoretycznie jak masz panele na dachu i świeci słońce i masz auto w domu w trakcie dnia to w nocy możesz jeździć za darmo. Trochę lypne to porównanie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
A jak mieszkasz w bloku to zapomnij o tym

@rodnekr: To jest dokladnie to czego ludzie nie rozumieja.
Jak masz dom i panele zakladales juz jakis czas temu to faktycznie jezdzisz za darmo. Ale jak mieszkasz na osiedlu w wiezowcu to se w dupe wsadz tego twojego elektryka :D
  • Odpowiedz
@rodnekr bzdura. Jak masz mozliwowc ladowania pod domem co jest njalepszym rozwiazaniem to koszt pelnego ladowania w zaleznosci od baterii nie powinien przekroczyc 100zl. A jak zakladales fotowoltaike lata temu to dzis pewnie ladowanie takiego auta to okragle zero zlotych
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: i zależy gdzie. Mi wolnossace 1.6 pali po miescie 11 litrów. Gaz jest po 3.20zl już. Wychodzi 35zl. Diesel mi pali 6 po mieście a kosztuje ciągle poniżej 6zl. Wychodzi też 35zl :d

A jak dodamy trasę to lpg leci na łeb na szyję bo gazu na trasie pali 10 za 32zl a jak uwzględnimy tankowanie na eskach to gaz może i po 4zl być to robi się 40zl.
  • Odpowiedz
@gorzki99: @Summer92 @rodnekr Koszt jazdy elektrykiem na tym obrazku jest zawyzony 2x, bo bierze pod uwage ceny z ładowarek a nie ladowanie z gniazdka. Jak się laduje z gniazdka nie majac nawet paneli to wyjdzie nieco taniej jak LPG, ale to już nie pasuje do narracji lobby naftowego

Edit: jednak widze, ze jest taka informacja na obrazku, tylko jaki to sens? Pomijam, ze wiele biznesow stawia tanie ladowarki,
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Miras a jak "zatankujesz" z gniazdka jak mieszkasz na osiedlu 5 wiezowcow w jednym z nich na 8 pietrze? Powodzenia.

Elektryk w polce ma sens tylko w jednym przypadku:
Masz dom, masz panele zalozone na starych zasadach, dojezdzasz nim do pracy a na wakacje masz drugie auto w garazu. Tyle. kazdy inny przypadek to elektryk w polsce sie NIE OPLACA.
  • Odpowiedz
@rodnekr: mam, w 3 lata przejechane już prawie 94 tysiące km, na publicznej ładowałem się może z 10 razy. Ale akurat nie na takich jak z posta, bo SuC są tańsze
  • Odpowiedz