Wpis z mikrobloga

@rodnekr teoretycznie jak masz panele na dachu i świeci słońce i masz auto w domu w trakcie dnia to w nocy możesz jeździć za darmo. Trochę lypne to porównanie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
A jak mieszkasz w bloku to zapomnij o tym

@rodnekr: To jest dokladnie to czego ludzie nie rozumieja.
Jak masz dom i panele zakladales juz jakis czas temu to faktycznie jezdzisz za darmo. Ale jak mieszkasz na osiedlu w wiezowcu to se w dupe wsadz tego twojego elektryka :D
  • Odpowiedz
@rodnekr bzdura. Jak masz mozliwowc ladowania pod domem co jest njalepszym rozwiazaniem to koszt pelnego ladowania w zaleznosci od baterii nie powinien przekroczyc 100zl. A jak zakladales fotowoltaike lata temu to dzis pewnie ladowanie takiego auta to okragle zero zlotych
  • Odpowiedz
@Marek_Licyniusz_Krassus: i zależy gdzie. Mi wolnossace 1.6 pali po miescie 11 litrów. Gaz jest po 3.20zl już. Wychodzi 35zl. Diesel mi pali 6 po mieście a kosztuje ciągle poniżej 6zl. Wychodzi też 35zl :d

A jak dodamy trasę to lpg leci na łeb na szyję bo gazu na trasie pali 10 za 32zl a jak uwzględnimy tankowanie na eskach to gaz może i po 4zl być to robi się 40zl.
  • Odpowiedz
@gorzki99: @Summer92 @rodnekr Koszt jazdy elektrykiem na tym obrazku jest zawyzony 2x, bo bierze pod uwage ceny z ładowarek a nie ladowanie z gniazdka. Jak się laduje z gniazdka nie majac nawet paneli to wyjdzie nieco taniej jak LPG, ale to już nie pasuje do narracji lobby naftowego

Edit: jednak widze, ze jest taka informacja na obrazku, tylko jaki to sens? Pomijam, ze wiele biznesow stawia tanie ladowarki,
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Miras a jak "zatankujesz" z gniazdka jak mieszkasz na osiedlu 5 wiezowcow w jednym z nich na 8 pietrze? Powodzenia.

Elektryk w polce ma sens tylko w jednym przypadku:
Masz dom, masz panele zalozone na starych zasadach, dojezdzasz nim do pracy a na wakacje masz drugie auto w garazu. Tyle. kazdy inny przypadek to elektryk w polsce sie NIE OPLACA.
  • Odpowiedz
@rodnekr: mam, w 3 lata przejechane już prawie 94 tysiące km, na publicznej ładowałem się może z 10 razy. Ale akurat nie na takich jak z posta, bo SuC są tańsze
  • Odpowiedz
@gorzki99: Sprawdz przebieg przecietnej osoby roczny oraz dystans jaki się porusza i maksymalny dystans elektrykow dzisiejszych. Te auta spelniaja wymagania 95% osob 99% czasu.

To, ze ktos mieszka w bloku no to juz osobna kwestia. Nie od dzis wiadomo, ze nowe produkty nie sa skierowane do biedakow.

Ponadto elektryki sie caly czas rozwijaja. Telefon kiedys tez ladowales godzine, poltorej (c-----e iphony i samsungi nadal tyle laduja ludzie) a dzisiaj to
  • Odpowiedz