Wpis z mikrobloga

@panjerzyduzomierzy: @dad1111:
Niestety nic mi to nie mówi, a na prawdę staram się to pojąć. Możecie dać jakiegoś linka z bardzo prostym przykładem obrazującym różnicę? Na razie wiem jedynie tyle, że w statycznych nie tworzę obiektów, natomiast w instancyjnych je tworzę. To jednak zbyt mało, aby to zrozumieć
  • Odpowiedz
@panjerzyduzomierzy:
nie wiem co to jest this, nie korzystam z tego w ogóle jak na razie :/ chodzi mi o tworzenie obiektów, ich wywoływanie, wywoływanie metod oraz zasięg jednych i drugich, czym się to w praktyce różni
tutaj nie widzę, abyś tworzył obiekt
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: Mozesz to sobie wyobrazic tak, ze metoda statyczna to metoda klasy, a nie instancji ( obiektu ). Do wywolania metody statycznej nie potrzebujesz robic instancji, do instantcyjnej juz tak. Przyklad wywolania metody statycznej MyClass.myMethod();, a tu dla odmiany metody instancyjnej MyClass myClass = new MyClas(); myClass.myMethod();
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: Klasa to definicja określonej grupy bytów. Opisuje jej zachowania, właściwości etc. Obiekt to instancja, konkretny byt, którego własności klasa opisała. W obiekcie znajdują się wartości tych właściwości.
Klasa może posiadać pola i stałe, oraz pewne zachowania, niezwiązane z konkretnym bytem - obiektem. Nie potrzebujesz obiektu, aby do nich się odwołać, aby takie zachowania wywołać. Działają one na poziomie, który nie może zmienić wartości trzymanych w konkretnym obiekcie inaczej niż
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: o jeszcze inaczej, instancyjna w dużym uproszczeniu robi się na "sobie". Mam funkcje "idz do przodu" - typowo instancyjna. Bez obiektu jej nie odpalisz, no bo jak? Mówię idź do przodu do powietrza? ;D
Nie uruchimisz jej samej. Robisz
ludzik->idź do przodu
To jest instancja.
Natomiast statyczna by wyglądała tak
Idź do przodu(ludzik)
Muszę jasno podać jaki ludzik (która instancja)
  • Odpowiedz
@von_Schuttenbach: To ja Ci zobrazuje ideologicznie.

Wymyślili sobie programowanie obiektowe, czyli masz klasę Jabłko, i możesz sobie tworzyć różne jabłka,
np. jabłko1, jabłko2 itd. czyli różne instancje. i tak możesz sobie ustawiać.
jabłko1.setKolor(ZIELONY), jabłko2.setKolor(CZERWONY)
  • Odpowiedz