v.....h
v.....h
#naukaprogramowania #java trochę #programowanie

Mirki, wytłumaczy mi ktoś po ludzku różnicę pomiędzy metodą statyczną, a metodą instancyjną? Różnią się zakresem, typem wywołania? Nie mogę tego do końca zrozumieć ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
d.....1
@von_Schuttenbach statyczne nie potrzebują instancji. Świetny przykład to singleton i jego metoda getInstance
3
p.....y
p.....y
@von_Schuttenbach: inny kontekst, metoda statyczna, to w zasadzie to samo, co zwykła funkcja, nie możesz zmieniać stanu obieku.
0
v.....h
v.....h
@panjerzyduzomierzy: @dad1111:
Niestety nic mi to nie mówi, a na prawdę staram się to pojąć. Możecie dać jakiegoś linka z bardzo prostym przykładem obrazującym różnicę? Na razie wiem jedynie tyle, że w statycznych nie tworzę obiektów, natomiast w instancyjnych je tworzę. To jednak zbyt mało, aby to zrozumieć
0
v.....h
v.....h
@panjerzyduzomierzy:
nie wiem co to jest this, nie korzystam z tego w ogóle jak na razie :/ chodzi mi o tworzenie obiektów, ich wywoływanie, wywoływanie metod oraz zasięg jednych i drugich, czym się to w praktyce różni
tutaj nie widzę, abyś tworzył obiekt
0
p.....y
p.....y
@von_Schuttenbach: to poczytaj trochę o obiektach i o ich stanie.
0
rex1313
@von_Schuttenbach: Mozesz to sobie wyobrazic tak, ze metoda statyczna to metoda klasy, a nie instancji ( obiektu ). Do wywolania metody statycznej nie potrzebujesz robic instancji, do instantcyjnej juz tak. Przyklad wywolania metody statycznej MyClass.myMethod();, a tu dla odmiany metody instancyjnej MyClass myClass = new MyClas(); myClass.myMethod();
0
Madbest
Madbest
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
0
A.....c
A.....c
@von_Schuttenbach: o jeszcze inaczej, instancyjna w dużym uproszczeniu robi się na "sobie". Mam funkcje "idz do przodu" - typowo instancyjna. Bez obiektu jej nie odpalisz, no bo jak? Mówię idź do przodu do powietrza? ;D
Nie uruchimisz jej samej. Robisz
ludzik->idź do przodu
To jest instancja.
Natomiast statyczna by wyglądała tak
Idź do przodu(ludzik)
Muszę jasno podać jaki ludzik (która instancja)
0