Wpis z mikrobloga

nie ma innego wyjścia jak przypisywanie ręczne każdego pola (przy 3 ok ale przy większej ilości to żmudne troche)

@TurboTapir: Opcje dwie:

1. Przepisuj te pola. Ja tak robię w starym kodzie, co nie mam Symfony. Nawet jak będzie tego 20 linii – to jest prosty kod, zarządzanie nim nie stanowi problemu.
2. Poczytaj dokumentację Larwy – na bank ma jakiś komponent formularzy, co takie przepisywania ogarnia
  • Odpowiedz
I to jest problem – bo powinno się stać

@MacDada: użytkownik może się nazwać jakkolwiek chce nic mi do tego. wiec jeżeli wpisze jako username 5 z mojego punktu widzenia to nie jest błąd.

to API to typowy i dość prosty CRUD (logika ficzerów będzie w angularze) i nie boję się o ewentualne wybuchy tym bardziej ze prototyp napisany barbarzyńską metodą dawno jest już w produkcji i jak na swój
  • Odpowiedz
@TurboTapir: Noooooooooooooooooo żeszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz kuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Instrukcja dla debili jak zrobić zrzut ekranu

klik na PrtSc (szukać w okolicach prawego górnego narożnika klawiatury) next: klik na Start (inaczej ikona Windows na klawiszach) next: w polu "wyszukaj" wpisz mspaint i klik na "Enter" Next: Ctrl + V i teraz tylko zapisz i możesz zamieścić na Mirko

Ps. jeszcze jeden raz a wyśle Władeczka
  • Odpowiedz
  • 0
@lechita hurr durr. Trzy linijki kodu i takie zamieszanie. Zwrocono mi na to uwage juz ze trzy razy, kazdego przeprosilem i obiecalem poprawe ( ͡° ʖ̯ ͡°) nie bardzo moge w pracy wchodzic na wypok cnie?
  • Odpowiedz
@hoRacy: trzymam się jej póki robię to co robię. Narzędzia które zwiększają produktywność działu o 60% i eliminują 89% możliwych błędów. Sam wszystko wymysliłem zaprojektowałem i zaprogramowałem. Zrobiłem więcej sam w 2 miesiące niz nasze IT w rok, Takie moje magnum opus i chce je ukończyć choć płącą imo za mało. Ale masz racje wykop to podstawa.
  • Odpowiedz
@TurboTapir: ty najpierw ogarnij phpstorma aby ci normalnie podpowiadał metody aby te metody nie były podświetlone a potem się bierz za programowanie xD bo nawet bys nie musiał się pytać na mirko ani sprawdzać docsów bo by ci phpstorm podpowiedział metody i argumenty
  • Odpowiedz
użytkownik może się nazwać jakkolwiek chce nic mi do tego. wiec jeżeli wpisze jako username 5 z mojego punktu widzenia to nie jest błąd.

@TurboTapir: Chodzi mi o ideę, a nie ten konkretny przypadek. U nas pseudonim nie może być liczbą, więc taką walidację bym dorzucił. U Ciebie zapewne przynajmniej nie powinien być pusty – i to powinieneś walidować.

Ale jeszcze raz: chodzi mi o ideę. Masz na pewno jakieś
  • Odpowiedz
jest takie powiedzenie mądre: w normalnych językach o błędach informuje kompilator, w PHP użytkownik.

@Berbelucha: Nope. Kompilator wychwyci błędy kompilacji (że jakieś typy czy metody się nie zgadzają), ale nie wychwyci błędów „biznesowych”. W sensie, że np pseudonim powinien być wyrazem, a nie napisem składającym się z cyfr. Takie rzeczy wychwycą tylko programiści, code review i wreszcie faktycznie użytkownicy – a do tego ostatniego lepiej jak błędy nie dochodzą.
  • Odpowiedz
Ale jeszcze raz: chodzi mi o ideę. Masz na pewno jakieś reguły dla poszczególnych pól. To może być niepustość, może być np wymaganie, żeby coś było emailem albo, żeby wybrać płeć z listy (a nie że przyjdzie jakiś syf).

@MacDada: może ma walidacje na poziomie modelu i tyle
  • Odpowiedz