Wpis z mikrobloga

@Bizancjum: zauważ że ksiądz który zamordował własną córkę siekierą bo nie widział dla niej przyszłości wśród katolskiego ścierwa zwanego chrześcijanami też miał wiele innych możliwości. Po prostu myślenie lornetkowe się załącza - człowiek wychowany w religii nienawiści nie widzi że bez synagogi szatana życie jest o wiele lepsze, bez strachu przed "moralnością bliźnich" i strachem przed wiecznym piekłem zafundowanym przez ścierwo zwane bogiem miłosiernym
  • Odpowiedz
@rybitwa_: paradoks twojego myślenia polega na tym ze żyjąc według ciebie w tym ciemnogrodzie i mając dwie opcje oddać dziecko do domu dziecka lub je zabić należy je zabić żeby udowodnić ze prawo do aborcji jest potrzebne... jak widzę różowego który próbuje być mądry to dostaje sraczki a jak widzę ze ma bordo to już wiem ze s------l na 110%
  • Odpowiedz
@haslo3210: Wystarczą te "zalążki", czyli układ nerwowy do odczuwania bólu. A nawet jak nie ma bólu, to czy 6 miesięczne dziecko bez pełni rozwniętej osobowości można uśpić w spósob taki, że nie odczuje bólu? Przestańmy robić z porodu jakąś magiczną granicę.
  • Odpowiedz
@mopo: Aborcja na życzenie jest dozwolona raczej tylko do 12 tygodnia. Czyli wtedy, kiedy płód jeszcze na pewno nic nie czuje.

BTW, w przypadku śmierci pnia mózgu odłącza się ludzi od respiratora właśnie z tego powodu, że zanika aktywność mózgu (tak, nawet w Polsce). Uznaje się, że taki pacjent już nie żyje. Analogicznie jest z płodem, który j e s z c z e nie żyje.
  • Odpowiedz
@feketehajuno: Nic na świecie nie jest za darmo dlatego w zamian za uniknięcie rodzicielstwa płacisz częściową utratą przyjemności, to chyba nie jest zbyt wysoka cena za tak wielką poprawę komfortu życia? Co do skuteczności prezerwatyw to wierz mi, iż są one prawie niezawodne.

Co do religijnego aspektu antykoncepcji to nie spotkałem się w życiu z żadnym człowiekiem, który negowałby antykoncepcję.
  • Odpowiedz
@janeeyrie: Brak działającego pnia mózgu po tym jak się go miało oznacza rychłą śmierć (organizm jeszcze żyje, ale raczej umrze). Brak pnia mózgu u dziecka w fazie zarodka, które jeszcze go nie ma oznacza, że zostanie on raczej wykształcony.
  • Odpowiedz
Aborcja to nie morderstwo. Nie masz żadnych dowodów na to, że zarodek cokolwiek czuje, więc to tylko kwestia twoich osobistych poglądów/wiary.

@janeeyrie: Czyli można kogoś zabić, jeśli nie jest świadomy i nie czuje bólu? Na przykład podczas narkozy, wtedy nie ma morderstwa?
  • Odpowiedz