Wpis z mikrobloga

Chicałbym się trochę podszkolić w programowaniu. Jedyną styczność do tej pory miałem wyłącznie w technikum, gdzie wzięliśmy trochę pascala i C++. Ogólnie talentu do programowania nigdy nie miałem, zawsze moją mocniejszą stroną była grafika 2D i 3D. Jednak mam wielką chęć hobbystycznie pójść w #gamedev. Co polecacie na początek? Od czego zacząć? Jaki język? C# jeśli chciałbym działać w Unity3D?
#naukaprogramowania
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Horvath: Jeśli chciałbyś działać w Unity to odpalasz Unity i uczysz się programowania pracując w ich środowisku.
Jeśli chcesz też robić coś innego oprócz gier, albo nie chcesz odrazu uczyć się Unity tylko wcześniej nauczyć się bardziej podstawowych rzeczy to polecam Pythona.
  • Odpowiedz
@Horvath: Jak chcesz robić gry to śmiało leć w unity, odpal sobie tutorial taki który Ci się spodoba (żeby gostek Cię nie przynudzał) i rób krok po kroku. Na początku pewnie będziesz przepisywał tylko kod źródłowy i Cię to znudzi - ale trudno, musisz przez to przejść. Po pierwszych paru dniach zapał Ci pewnie przejdzie, dlatego proponuję sobie ustawić jakiś nawyk, że codziennie chociaż te 20 minut tutoriala obejrzysz i
  • Odpowiedz
@Horvath: Ja Ci polecam (chociaż wypróbować) Godot Engine - 100% darmowy (open source), wspiera wszystkie platformy, coraz więcej tutoriali, rosnące community. Programujesz w GDScripcie (język oparty na Pythonie), a w wersji 2.2 mają dodać wsparcie C#.

Powodzenia!!
  • Odpowiedz