Wpis z mikrobloga

@Kargaroth: Nic nam się nie należy. Polityka wizowa jest jasna, żaden z krajów na tej liście nie dostał ruchu bezwizowego za przyjaźń. To, że górale z Czikago narobili takiego syfu, że nawet promocyjna obniżka progu, która wepchnęła do programu naszych sąsiadów nam nie pomogła to nie jest wina USA tylko nasza.
Sami sobie nasmrodziliśmy i dalej smrodzimy próbami nielegalnej emigracji zarobkowej do USA.
@Elaviart: ale ja nie mówię że mają nam dać ruch bezwizowy za frajer. Rozumiem że jest prawo i nie jestem idiotą co krzyczy że mają nam dać. Wspomniałem już że polityków mamy ujowych jak nie potrafią tego wynegocjować.
Wsparcie wojsk Amerykańskich w Iraku czy Afganistanie to wymierna pomoc która powinna być argumentem w negocjacjach na ten temat, a nie że to oznaka przyjaźni czy inne emocjonalne bzdety.
Należy negocjować i walczyć
Wspomniałem już że polityków mamy ujowych jak nie potrafią tego wynegocjować.

@Kargaroth: Przecież to tym właśnie pokazałeś, że nie rozumiesz o co chodzi. Co i jak mają nasi politycy wynegocjować, skoro nie spełniamy warunków? Nasze zasługi czy wkład w wojskowe interwencje nie ma tu kompletnie nic do rzeczy. To serio jest bardzo prosta sprawa.
@PaNaTypa: Tak bo na przełomie XIX i XX w. i wtedy jak emigrowała biedota i organizowała mafie włoskie, irlandzkie w stanach to to wszyscy byli bogacze których stać było na transatlantyk. Oh wait. Chyba jednak nie. Większość do ameryki przyjeżdżała właśnie biednych z przysłowiowym dolarem w kieszeni.

a po drugie primo brak języka. Jak w UK może sobie pozwolić taki na 5 słówek po angielsku, tak w Stanach by miał ciężko
@Kargaroth tego się nie da wynegocjować. Koniec, kropka. Wizy zostaną zniesiona tylko wtedy, jeżeli liczba odrzuconych wniosków spadnie poniżej określonego poziomu i Polacy przestaną naruszać zasad pobytu będąc już w USA.

Takie same zasady są dla wszystkich i skoro jako jedni z niewielu w regionie ciągle mamy wizy, to widać z nami jest coś nie tak.