Aktywne Wpisy

ogurkiszony75 +170
ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
źródło: temp_file8278001896909241751
Pobierz
Umeraczyk +502
Zostaje kanapka z "piekarni", tosty w KFC i St*rbucks
źródło: temp_file1379832231415700892
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file8278001896909241751
Pobierz
źródło: temp_file1379832231415700892
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tak że prawa zostają przy was, ale użytkownik kupuje prawa na jej użytkowanie, czyli jakaś subskrypcja, np nie wiem, do 5 feature'ów w roku, maintenance w tygodniu etc. Ale kod, idea etc należy do was.
Jak rozwiązaliście problem że płatność subskrypcji jest powiedzmy roczna, klient kupuje, a po roku stwierdza że skoro ma aplikacje, i ona działa to nie będzie wam więcej płacił, bo i tak ją ma na swoim serwerze i ona działa sprawnie.
Czy ktoś już coś takiego uprawiał?
Skąd zrodziło się pytanie:
Napisałem aplikację webową w #ror #rubyonrails którą chciałbym sprzedać zainteresowanym. I teraz jest problem, jak się dobrze zabezpieczyć przed oszustwami?
W przypadku gdy aplikacja będzie na serwerze klienta:
-Programy do obfuskacji kodu RoR trochę kosztują - 175 euro
-Kontaktowanie się z "domem" żeby sprawdzić czy licencja aby nie wygasła, to też trochę chybiony pomysł, bo ktoś może sobie wykomentować kod za to odpowiedzialny i nic nie zrobisz.
W przypadku gdy ja hostuję aplikację na swoim czy to wykupionym serwerze(SaaS - Software as a Service):
-O tyle dobrze że mam jako tako pełną kontrolę nad kodem, łatwość wypuszczania aktualizacji, maintenance'u etc.
-Dochodzi dopisanie funkcjonalności tak aby rozróżnić "firmy" ktore korzystają z serwisu
-Dochodzi koszt opłacenia serwisu hostingowego i wszystkiego z tym związanego
Czy ktokolwiek miał z takim problemem do czynienia? Jak to rozwiązaliście? Jakie metody zastosowaliście? Jakie podejście? Jak się z tym uporać? Podzielcie się proszę doświadczeniami bo dopiero zaczynam.
#webdev #programowanie tez otaguje bo to pokrewny temat i waszej opinii tez chętnie bym uslyszal #ruby
Dodam, że możesz stracić klientów jeśli nie będą mogli sobie postawić wszystkiego we własnej infrastrukturze.