Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytam wpisy w tagu #biblia i nie mogę wyjść z podziwu jaki tam momentami kwitnie #gimboateizm (ʘʘ)

Cytat z @KrakusPL:

bóg #!$%@? sodome i gomore bo robili pisiorek into doopa

[źródło](http://www.wykop.pl/wpis/18897819/biblia-bog-#!$%@?-caly-swiat-potopem-bo-tak-bo/)

Niieeee.... nieeee.... nieee!

W historii Sodomy, seks analny to tylko epizod, a nie powód kary!

Historia wyglądała (w dużym uproszczeniu) tak:

- Sodoma grzeszy (za chwile wyjaśnie jak), więc Bóg ich ostrzega, że rozwali miasto jak nie będą grzeczni
- Sodoma pokazuje Bogu środkowy palec i robi swoje...
- Bóg wysyła dwóch aniołów (pod postacią ludzką) aby zwrócili uwagę mieszkańcom Sodomy, że jak się nie opamiętają, to rozwali miasto
- aniołowie schodzą na ziemie, a kilku mieszkańców Sodomy wyruchało ich w tyłek i pokazało kolejny raz środkowy palec Bogu. Nadal robili swoje.
- Bóg sie zdenerwował i zrównał miasto z powierzchnią ziemi ( ͡ ͜ʖ ͡)

Wniosek gimboateisty?
Bóg rozwalił miasto, bo nie lubi anala (ʘʘ)
No piękny wniosek!

Wina Sodomy jest opisana w Biblii - głównym powodem rozwalenia miasta była pycha jego mieszkańców:
http://bibliepolskie.pl/zzteksty_wer.php?book=26&chapter=16&verse=49&tlid=8

Jak ktoś biblii nie lubi, to może jeszcze z Wikipedii sobie przeczytać:

Sodoma i Gomora – motyw biblijny, dotyczący zniszczenia przez Boga położonych w dolinie Siddim miast kananejskich Sodomy i Gomory na skutek niegodziwości ich mieszkańców (sorry, nie na skutek anala!).

Denerwuje mnie, gdy ludzie wyciągają jakieś głupie wnioski z Biblii nie czytając jej (bo i po co? można przecież czerpać wiedzę na jej temat np. z Kwejka, Demotów i mirko).

Inne głupoty znalezione we wpisach i komentarzach na mirko (kiedyś je sobie zapisałem w pliku na pulpicie):
- Bóg się zdenerwował na Onana, bo... Onan się Onanizował (bitch pleeeeese....)
- Jezus leżał w grobie 1,5 dnia, bo umarł w piątek wieczorem i zmartwychwstał w niedziele rano, a mówi się, że zmartwychwstał po 3 dniach (brak znajomości świąt żydowskich tutaj wychodzi...)
- Biblia nakazuje zabijanie ludzi za grzechy, a jednocześnie... mówi, że nie wolno zabijać! (problem z tłumaczeniem...)
- W starym testamencie jest 10 zasad (przykazań), które należy przestrzegać aby dojść do zbawienia (poważnie?)
- Ezechiel miał wcinać ludzkie odchody, ale na szczęście Bóg się zlitował i pozwolił mu zjeść wołowe (mirki! on nie JADŁ żadnych odchodów!)
- i wiele, wiele innych...

#chrzescijanstwo #wiara #religia #ateizm #przemyslenia #feels
imlmpe - Tak sobie czytam wpisy w tagu #biblia i nie mogę wyjść z podziwu jaki tam mo...

źródło: comment_ZrgsIdSRBePJZGCtlO9HLoqgLMmh8GGn.jpg

Pobierz
  • 53
przeczytaj Biblię zanim powiesz, że czytałeś Biblię

@Theia + @madAlice : co powiesz na temat tego, co mówi Bóg przez proroka Ezechiela? [Eze 16:48-50]
Wymieniono tam wiele grzechów, ale wśród nich brak jest homoseksualizmu. To są słowa Boga (nie żadnego z apostołów).

Co powiesz też na Drugi list Piotra? [2Pe 2:6]. Piotr twierdzi, że zabiło ich bezbożne życie - nie homoseksualizm.

A co mówi wspomniany przez Ciebie Juda? to zależy... od przekładu:
@imlmpe: zamiast wypisywać przekłady lepiej dowiedz się, co się zawiera w rozpuście i tych wszystkich "złych pożądaniach". Biblia nie jest tak dosłowna, jak byś tego chciał i nie będzie napisane wszystko konkretnie po kolei ( ͡° ͜ʖ ͡°)
za to argument, że gdzieś indziej były inne powody kary, jest z dupy, bo powody były w tych miejscach na potrzeby kontekstu, więc to po prostu z niego wyrwałeś.
@Theia: staram się prowadzić rozmowę na jakimś poziomie. W zamian słyszę dość agresywne odzywki, życzenie logicznego myślenia, informacja, że moje argumenty są z dupy, prośba o niewypowiadanie się... ejjj... Po co tak? #podnosimypoziomwykopu

Moim zdaniem, w dwóch przekładach Biblii występuje nawiazanie do wspomnienia homoseksualizmu w liście Judy. Niestety w kilkunastu innych przekładach tego nie ma. Mnie to nie przekonuje.

Nie uważam też za sensowne stosowanie uproszczeń typu 'rozpusta? to chyba jasne,
@imlmpe: nie martw się, nie gnoję Cię. po prostu Twój sposób myślenia mnie bawi i nic na to nie poradzimy.

rozpusta to nie jest WSZYSTKO, CO ZŁE W SEKSIE. do rozpusty ZALICZA SIĘ wszystko, co złe w seksie. mam nadzieję, że wyjaśniłam to dość jasno, pozdrawiam.

rozpusta to nie jest WSZYSTKO, CO ZŁE W SEKSIE. do rozpusty ZALICZA SIĘ wszystko, co złe w seksie

@Theia: w pełni się z Tobą zgadzam, dlatego w poprzednim wpisie podkreśliłem, że chodzi mi o 'rozpustę seksualną' w przypadku znajomych (czyli konkretną podkategorię w rozpuscie).
bo do tej podkategorii nie może się zaliczać więcej czynności?

@Theia: przeczytałem komentarz kilka razy, ale nie zrozumiałem przesłania :(

Rozpusta w ujęciu Biblii, to dość szeroki temat... za dużo jesz, to rozpusta. Bzykasz się z losowymi facetami, to rozpusta. Nadużywasz alkoholu? rozpusta. Żyjesz w nieskromny sposób w przepychu? Rozpusta... przykładów jest dużo, ale określenie to nie dotyczy tylko tematów seksualnych. Z Twojego poprzedniego komentarza wywnioskowałem, że myślisz podobnie, ale teraz
@imlmpe: Gość napisał jakiś śmieszkowy wpis a ty mu wszystko rozkładasz na czynniki pierwsze i wyjaśniasz, brawo. Równie dobrze możesz komuś tłumaczyć że psy nie mogą mówić jak wrzuci kawał (czy tam pastę) o gadającym psie i sztuce nowoczesnej. Krótko mówiąc dałeś się strollować.

Z resztą nawet pomijając to wszystko w biblii jest masa sprzeczności i bredni, śmieszne jest też zarzucanie ateistom że nie czytają biblii gdy większość katolików jej nie
kwitnie #gimboateizm (ʘʘ)

@imlmpe: Coś nie tak.

Nie wydaje mi się żeby ateiści (nawet ci w wersji gimbo) rozważali jak dziadek w chmurach który nie istnieje* niszczy miasta które nie istnieją** w imie zasad które również nie były wtedy znane.

*według przekonań ateistów - więc czemu mieli by się przejmować?
** - do tej pory są spory gdzie te miasta były. Są teorie ale nie są potwierdzone.
śmieszne jest też zarzucanie ateistom że nie czytają biblii gdy większość katolików jej nie czytała.

@Oinizrum: ale ja nie chcę aby ją czytali, bo to byłoby bez sensu (po co im ona?). A że katolicy w większości nie czytają... no cóż, taka prawda :(

Oczywiście taka która pasuje interpretującemu, bo biblia jest napisana tak żeby można było wszystko interpretować jak się chce, co widać cały czas.

Biblia to trudna książka, to
@Python: przyczepiłem się do najnowszego wpisu, ale jak napisałem na koniec mojego tekstu, tego jest po prostu pełno. Martwi mnie to, ile plusów zdobywają wpisy kompletnie niepoprawne-biblijnie, a mówiące o Biblii.

Nawet jeśli coś jest żartem (a wiem, że to był troll i żartował), to i tak trafiają się ludzie, którzy przytakują na takie teksty 'dobrze gada!'. Obawiam się, że głoszenie nieprawdziwych (i niestety nieweryfikowalnych - bo nikt nie otworzy Biblii
@imlmpe: Nie podważam twojego wpisu od strony merytorycznej. Potępiam tylko narastający trend pogardy dla ateistów. Juz wczoraj widziałem opinie przyklepane miliardem plusów o tym że dobry ateista to taki ateista który "trzyma morde zamkniętą na kłódkę". Bo ateiście nie wypada rozmawiać o religii no bo przecież to go nie dotyczy.

Jak widzę kolejne wpisy o rzekomym gimboateizmie to mi niedobrze. Każdy na mirko znajdzie miejsca na swoje przekonania ale ta fałszywa,
@imlmpe: Czyli zrównał z powierzchnią ziemii miasto, bo mieszkańcy nie dawali majątku biednym?
A nie, to jak najbardziej w porządku, Bóg miał pełne prawo ich pozabijac...

To co następne? Las Vegas?
Wina Sodomy jest opisana w Biblii - głównym powodem rozwalenia miasta była pycha jego mieszkańców:

@imlmpe: Super wyjaśnienie. Dzieci, a szczególnie niemowlęta przodowały w tym sporcie, bo się nie słuchały. Odpowiedzialność zbiorowa jest ok, bo JHWH może wszystko. Super.