Aktywne Wpisy
czerwonykomuch +49
Może i Polska jest dopiero dziewiąta w pomaganiu Ukrainie, ale za to Polacy są zdecydowanie pierwsi w ciągłym żałosnym domaganiu się wdzięczności, podziękowań i przeprosin.
Bo niby robiliśmy to z dobroci serca i umiłowania do Ukrainy, wcale nie po to, by nie mieć ruskiego wojska rozstawionego na granicy polsko-noworosyjskiej.
#ukraina #rosja #wojna
Bo niby robiliśmy to z dobroci serca i umiłowania do Ukrainy, wcale nie po to, by nie mieć ruskiego wojska rozstawionego na granicy polsko-noworosyjskiej.
#ukraina #rosja #wojna
Co pomyślelibyście o dziewczynie, która ma 24 lata i w związku ostatni raz była w liceum? To jakieś 5 lat bycia singielką, przez ten czas nawet się z nikim nie spotykałam, traktowałam wszystkich mężczyzn jak kolegów, nawet na imprezie w klubie nigdy się nie całowałam. Nie wiem, co jest ze mną nie tak, mam duże grono znajomych, dużo podróżuję, ale po prostu wstydzę się rozmawiać z płcią przeciwną i zawsze jak zostaję
Cytat z @KrakusPL:
[źródło](http://www.wykop.pl/wpis/18897819/biblia-bog-#!$%@?-caly-swiat-potopem-bo-tak-bo/)
Niieeee.... nieeee.... nieee!
W historii Sodomy, seks analny to tylko epizod, a nie powód kary!
Historia wyglądała (w dużym uproszczeniu) tak:
- Sodoma grzeszy (za chwile wyjaśnie jak), więc Bóg ich ostrzega, że rozwali miasto jak nie będą grzeczni
- Sodoma pokazuje Bogu środkowy palec i robi swoje...
- Bóg wysyła dwóch aniołów (pod postacią ludzką) aby zwrócili uwagę mieszkańcom Sodomy, że jak się nie opamiętają, to rozwali miasto
- aniołowie schodzą na ziemie, a kilku mieszkańców Sodomy wyruchało ich w tyłek i pokazało kolejny raz środkowy palec Bogu. Nadal robili swoje.
- Bóg sie zdenerwował i zrównał miasto z powierzchnią ziemi (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Wniosek gimboateisty?
Bóg rozwalił miasto, bo nie lubi anala (ʘ‿ʘ)
No piękny wniosek!
Wina Sodomy jest opisana w Biblii - głównym powodem rozwalenia miasta była pycha jego mieszkańców:
http://bibliepolskie.pl/zzteksty_wer.php?book=26&chapter=16&verse=49&tlid=8
Jak ktoś biblii nie lubi, to może jeszcze z Wikipedii sobie przeczytać:
Denerwuje mnie, gdy ludzie wyciągają jakieś głupie wnioski z Biblii nie czytając jej (bo i po co? można przecież czerpać wiedzę na jej temat np. z Kwejka, Demotów i mirko).
Inne głupoty znalezione we wpisach i komentarzach na mirko (kiedyś je sobie zapisałem w pliku na pulpicie):
- Bóg się zdenerwował na Onana, bo... Onan się Onanizował (bitch pleeeeese....)
- Jezus leżał w grobie 1,5 dnia, bo umarł w piątek wieczorem i zmartwychwstał w niedziele rano, a mówi się, że zmartwychwstał po 3 dniach (brak znajomości świąt żydowskich tutaj wychodzi...)
- Biblia nakazuje zabijanie ludzi za grzechy, a jednocześnie... mówi, że nie wolno zabijać! (problem z tłumaczeniem...)
- W starym testamencie jest 10 zasad (przykazań), które należy przestrzegać aby dojść do zbawienia (poważnie?)
- Ezechiel miał wcinać ludzkie odchody, ale na szczęście Bóg się zlitował i pozwolił mu zjeść wołowe (mirki! on nie JADŁ żadnych odchodów!)
- i wiele, wiele innych...
#chrzescijanstwo #wiara #religia #ateizm #przemyslenia #feels
@Theia + @madAlice : co powiesz na temat tego, co mówi Bóg przez proroka Ezechiela? [Eze 16:48-50]
Wymieniono tam wiele grzechów, ale wśród nich brak jest homoseksualizmu. To są słowa Boga (nie żadnego z apostołów).
Co powiesz też na Drugi list Piotra? [2Pe 2:6]. Piotr twierdzi, że zabiło ich bezbożne życie - nie homoseksualizm.
A co mówi wspomniany przez Ciebie Juda? to zależy... od przekładu:
za to argument, że gdzieś indziej były inne powody kary, jest z dupy, bo powody były w tych miejscach na potrzeby kontekstu, więc to po prostu z niego wyrwałeś.
Moim zdaniem, w dwóch przekładach Biblii występuje nawiazanie do wspomnienia homoseksualizmu w liście Judy. Niestety w kilkunastu innych przekładach tego nie ma. Mnie to nie przekonuje.
Nie uważam też za sensowne stosowanie uproszczeń typu 'rozpusta? to chyba jasne,
rozpusta to nie jest WSZYSTKO, CO ZŁE W SEKSIE. do rozpusty ZALICZA SIĘ wszystko, co złe w seksie. mam nadzieję, że wyjaśniłam to dość jasno, pozdrawiam.
@Theia: w pełni się z Tobą zgadzam, dlatego w poprzednim wpisie podkreśliłem, że chodzi mi o 'rozpustę seksualną' w przypadku znajomych (czyli konkretną podkategorię w rozpuscie).
@Theia: przeczytałem komentarz kilka razy, ale nie zrozumiałem przesłania :(
Rozpusta w ujęciu Biblii, to dość szeroki temat... za dużo jesz, to rozpusta. Bzykasz się z losowymi facetami, to rozpusta. Nadużywasz alkoholu? rozpusta. Żyjesz w nieskromny sposób w przepychu? Rozpusta... przykładów jest dużo, ale określenie to nie dotyczy tylko tematów seksualnych. Z Twojego poprzedniego komentarza wywnioskowałem, że myślisz podobnie, ale teraz
Z resztą nawet pomijając to wszystko w biblii jest masa sprzeczności i bredni, śmieszne jest też zarzucanie ateistom że nie czytają biblii gdy większość katolików jej nie
@imlmpe: Coś nie tak.
Nie wydaje mi się żeby ateiści (nawet ci w wersji gimbo) rozważali jak dziadek w chmurach który nie istnieje* niszczy miasta które nie istnieją** w imie zasad które również nie były wtedy znane.
*według przekonań ateistów - więc czemu mieli by się przejmować?
** - do tej pory są spory gdzie te miasta były. Są teorie ale nie są potwierdzone.
@Oinizrum: ale ja nie chcę aby ją czytali, bo to byłoby bez sensu (po co im ona?). A że katolicy w większości nie czytają... no cóż, taka prawda :(
Biblia to trudna książka, to
Nawet jeśli coś jest żartem (a wiem, że to był troll i żartował), to i tak trafiają się ludzie, którzy przytakują na takie teksty 'dobrze gada!'. Obawiam się, że głoszenie nieprawdziwych (i niestety nieweryfikowalnych - bo nikt nie otworzy Biblii
Jak widzę kolejne wpisy o rzekomym gimboateizmie to mi niedobrze. Każdy na mirko znajdzie miejsca na swoje przekonania ale ta fałszywa,
A nie, to jak najbardziej w porządku, Bóg miał pełne prawo ich pozabijac...
To co następne? Las Vegas?
@imlmpe: Super wyjaśnienie. Dzieci, a szczególnie niemowlęta przodowały w tym sporcie, bo się nie słuchały. Odpowiedzialność zbiorowa jest ok, bo JHWH może wszystko. Super.