Wpis z mikrobloga

Mam #pytanie do #rozowepaski, które nie chcą mieć dzieci i jednocześnie pozostają/planują być w trwałych, opartych na autentycznym uczuciu związkach: czy przeszkadzałoby Wam, gdyby mężczyzna, którego kochacie zadeklarował uczuciową stałość i pełną lojalność, ale jednocześnie nie chciał nigdy zawrzeć małżeństwa? Dlaczego? #pytanie #zwiazki
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Asterling: Ogólnie, to odgórne rozważania warto/nie warto, słabo działają w odniesieniu do motywacji ogółu. Dla ludzi wierzących, ślubowanie przed majestatem boga, który w domyśle ma obdarzać błogosławieństwem związek, jest jakimś tam godnym do rozważenia argumentem.
  • Odpowiedz
@Asterling: No ale (przynajmniej w kościele katolickim) nie da się chyba zawrzeć kościelnego bez stania się małżeństwem w literze prawa? Zawsze jest on konkordatowy. Dla mnie aspekty cywilny jest czymś co miało zasadność, w czasach gdy małżeństwo było rozgrywką na tle kasty i statusu. W dobie związków, gdzie normą statystyczną staje się rozwód, a kastowość ma wymiar iluzoryczny, wypadałoby wręcz żeby społeczeństwo wyrosło z założenia, że sukcesem jest włożenie komuś
  • Odpowiedz
@redridinghoood: tylko że to się ze soba łączy i wzajemnie sobie nie przeszkadza :P
Prywatne pytanie,
jesteś w związku jakimś ? czy przedstawiasz swoje widealizowane przeświadczenie o rzeczywostości jaką sobie wymarzyłaś?
  • Odpowiedz
@Ulvarin: W jaki sposób się niby łączy przy założeniu, że musiałabym uznać wyższą wartość ślubu nad własnym słowem danym w innych okolicznościach?
Twoje ad personam miałoby może jakąś zasadność w momencie gdybyś chciał zaprosić mnie na kawę, jeśli ma mieć jedynie wymiar potwierdzenia zasadności moich słów, to chyba kończą Ci się argumenty ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Co do spraw formalnych - dowiadywanie się o stanie zdrowia, jak i dziedziczenie załatwisz sobie dokumentami poświadczonymi u notariusza (w drugim przypadku rodzina, jeśli jej się nie uwzględni w testamencie, będzie miała po prostu prawo do 15% zachowku, jeśli się nie mylę). No i odpadają jakieś ulgi prorodzinne.

To sprawdź sobie jeszcze jaki podatek od tego spadku byś zapłacił, jako obca osoba. ;)
Ogólnie jest tak, że małżeństwo ułatwia dużo spraw formalnych,
  • Odpowiedz