Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #informatyka #naukaprogramowania #pytanie #gamedev #dotnet

Mirki pochwalcie się
1. Ile zajeła wam nauka programowania do zdobycia pierwszej roboty/zlecenia
2.Jakie stawki dostawaliscie na poczatku i jakie teraz
3.Czy było ciężko? mieliscie chwile zwątpienia np, że to nie dla was itp?
4.Ile lat mieliscie jak zaczynaliscie programowanie?
5. Jak czesto zmieniacie miejsce pracy ( slyszalem ze nie wolno siedziec wiecej niz 1.5 roku bo sie czlowiek nie rozwija)
  • 23
@M4ks: no pewnie ze rozne - wystarczy podpytac na mirko jaki jezyk wybrac, trzy miesiece poogladac tutoriale na necie i bach! 15k pensji co miesiac wpada do kieszeni i to za siedzenie na kompie! To prawie jak zostac politykiem, profity troche mniejsze ale nie trzeba miec znajomosci i z ludzmi gadac. Dziwisz sie wiec ze sie tak ludzie garna? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Asleep:
1. 5 lat? Ale to nie była ciągła nauka tylko hobby.
2. Pierwsza praca wieku 18 lat - staż za 1.5k, zostałem w firmie i dostałem podwyżkę. Zarobki małe jak na programistę ale dobre jak na swój wiek (20lat)
3. Jak każdy chyba, ale zawsze wracałem
4. 12-13 lat w podstawówce
5. Od dwóch lat to samo. Inna sprawa, że przez szkołę średnią przepracowałem w czasie dwóch lat tylko 6
@Asleep:
1. nigdy nie uczyłem się z myślą ,że kiedykolwiek będzie to mój zawód. pierwsze pieniądze z programowania zarobiłem po 5 latach.
2. nie interesowały mnie stawki ,bo pierwsze prace wykonywałem z pasji i w celu samokształcenia dla znajomych i znajomych znajomych. Jak zaczełem pełnowymiarowo żyć z programowania to w polsce stawki 17 lat temu były takie sobie. Nie specjalnie zarabiało się więcej niz w innych zawodach
3. nie miałem chwil
1. Ile zajeła wam nauka programowania do zdobycia pierwszej roboty/zlecenia

Z programowaniem pierwszy raz zetknąłem się na studiach, ponad 10 lat temu.
Zleceń zacząłem szukać dopiero po studiach.

2. Jakie stawki dostawaliscie na poczatku i jakie teraz

Pierwsze zlecenie, to była mała i prosta stronka dla znajomego - 300zł.
Pierwsza normalna praca - 2400 netto na start, teraz odpowiednio więcej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

3. Czy było ciężko?
@Asleep:
1. 2 lata ( studia + dzialnosc w kolach naukowych )
2. 6 miesiecy za darmo -> 1.800 na reke, teraz srednia lida w Londynie
3. Na poczatku tak ale z czasem mam takie odczucie ze trzeba przebrnac przez takie momenty 'AHA!!!' i wszystko nagle staje sie proste i oczywiste.
4. 22
5. bez jajc, 5 lat to jest takie maksimum, na poczatku kariery warto zmieniac czesto miejsce pracy tak
@Asleep: To jak już się przechwalamy:
1. Poszedłem na elektronikę bo nie miałem na siebie pomysłu a kilku kumpli też szło. Skończyłem tylko inżynierskie. Od analogówki, poprzez układy cyfrowe, assemblery do prostego C. Zaraz po studiach robota w korpo.
2. 3000 netto na umowie o pracę w pierwszej firmie. Teraz po trzech latach 6500 netto też na umowie. Założyłem sobie, że nie łączę dziennych z pracą więc nic nie robiłem.
3.
@Asleep:
1) Z dwa miesiace, ale znalem jezyk wczesniej bez rozpoczynania pisania
2) Za gowniarza to bralem i zlecenia typu 50 zl etc, teraz mysle ze plasuje sie calkiem niezle w porownaniu do wiekszosci
3) Nie
4) 9
5) Zlecenia klepalem pare lat, na etacie kolejno 7 mc, 1.5 roku, teraz mija mi rok w obecnej.
@marnyTrud: sprawdź sobie akurat w uk jest wymóg podawania zarobków w ogłoszeniach o pracę.k
@Asleep: Patrzę ktoś tu do sprawy podchodzi bardzo pragmatycznie i biznesowo, może to i dobrze.
Generalnie warto j. angielski ciągnąć, akurat w it to uniwersalna sprawa.
Fajnie znać jakiś język skryptowy i przynajmniej na początku nie zamykać się stricte na 1 język programowania / technologię - czyli poznać zarówno rzeczy webowe (html, css, js) jak i
@marnyTrud: musisz tez uwzglednic koszyt zycia 70k to sporo ale ... na warunki zycia / koszty w Polsce nie az tak sporo.

Tzn to co chce powiedziec ... Polscy programisci maja takie same mozliwosci stopy zyciowej jak ci za granico :) Roznica nie jest ogromna, plus Londynu to mozliwoss zarabiania 140-150k na kontrakcie.