Wpis z mikrobloga

@Hipokryta: do sałatek olej rzepakowy a najlepiej olej lniany nieoczyszczony tzw. budwig
do smażenia olej kokosowy, na drugim miejscu oliwa z oliwek (rafinowana), na trzecim olej ryżowy
  • Odpowiedz
@matra: @jamnig: Raz jadłem oliwę z oliwek na Chorwacji robioną przez babuszkę przy wodospadach Krka - i nawet ja, o schamiałym podniebieniu, poczułem wyraźną różnicę w smaku. Więc wierzę w to, że faktycznie w marketach jest głównie podrabiana i ściemniona, bo tego smaku nie znalazłem jeszcze mimo wielu prób. Także jak dojdzie tu do jakiejś konkluzji co do tego co warto kupić - to taktyk( ͡° ͜
  • Odpowiedz
Raz jadłem oliwę z oliwek na Chorwacji robioną przez babuszkę przy wodospadach Krka - i nawet ja, o schamiałym podniebieniu, poczułem wyraźną różnicę w smaku.

@kwiatosz: Prawda. Chorwacka oliwa jest jedną z najlepszych z jakimi się spotkałem. Zawsze kupuję sobie zapas gdy tam jestem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a ja polecam olej kokosowy

@sdt: też stosuję na co dzień.
  • Odpowiedz
@jamnig: Do smażenia chyba najlepszy właśnie olej kokosowy, ja stosuje rafinowany bo nie lubię smaku kokosa. W biedornca w słoiku można kupić. Droższy sporo od oliwy ale chyba bardziej wydajny.
  • Odpowiedz
@jamnig: Kolejny raz potwierdza się to co sądziłem, KAŻDA grupa ma SZPECUF, SZPECUFFF I SAY, którzy znają jedne jedyne prawilne zastosowanie/markę danej rzeczy i wszyscy inni to podludzie.
  • Odpowiedz