Wpis z mikrobloga

zaczynam zabawę z pythonem i nie wiem jaki edytor (IDE) chyba tak to się zwie wybrać na początek. Może ktoś podpowie i krótko opisze ??

@fruguszek: na początek polecam coś lżejszego od pycharm, bo pycharm jest dobre ale jak się człowiek trochę oswoi. Ja używałem na początku Spyder z pakietu Anaconda.
  • Odpowiedz
@venomik: świetny argument. Nie ma to jak zaczynać zabawę z językiem od walki z IDE (bo na początku, skoro człowiek nie wie o co w języku chodzi to niestety będzie to walka). Ciekawe czemu na żadnym kursie nie widziałem, żeby uczyli pythona w pycharmie
  • Odpowiedz
@fruguszek: Wszyscy tutaj polecają Pycharma, a prawda jest taka że to rozbudowana i ociężała krowa której nawet nie będziesz wykorzystywał w 10%. Ja polecam dwa zestawy od siebie na windowsa.
1. PyScripter - szybkie, lekkie i intuicyjne ide które posiada wszystko co jest niezbędne do pracy.
2. SublimeText3 + Anaconda - Równie lekkie, ale wymagające odrobinę więcej ręcznej konfiguracji by wszystko fajnie działało. Plusem jest to że sublime jest multiplatfromowy
  • Odpowiedz
@askorek:
Ja nie argumentowałem. Ja tylko chciałem wyrazić w lekko żartobliwej formie moje zdanie.
U Ciebie też nie ma żadnej argumentacji dlaczego inny, lżejszy ma być lepszy niż Pycharm. Zaczynałem przygodę z tym właśnie IDE i codecademy i nie kojarzę żadnej walki z Pycharmem, nie wiem skąd Ci się to wzięło. Jakieś przykłady?

Oczywście, że na kursach nie korzysta się z Pycharma. Jakbym miał uczyć ludzi programować w tym języku
  • Odpowiedz
@fruguszek: a ja jak zaczynałem programować to stwierdziłem że pierwszy edytor to będzie notatnik + konsola. Pomogło mi to zrozumieć humory kompilatora/interpretera, używać podstawowych narzędzi cmd jak kompilator, w przypadku javy zrozumiałem classpath itp, mocno się skupiłem na składni języka i zwracałem uwagę na to co gdzie jest (pakiety). Takie bardzo niskopoziomowe zrozumienie całego środowiska programistycznego bardzo mi pomogło w późniejszym zrozumieniu działania IDE, jak i innych narzędzi (maven w
  • Odpowiedz