Aktywne Wpisy
Bansik777 +6
PROSZĘ O POMOC
Cześć Wykopie, muszę prosić Was o pomoc dla mojej suni. Sytuacja stała się krytyczna.
Lilka to 5-letni pies w typie amstaffa. Do tej pory leżała całkowicie bezwładnie, sparaliżowana od połowy – musieliśmy zmieniać pod nią podkłady higieniczne, a karmić i poić zrobioną strzykawką. Z dnia na dzień jej stan drastycznie się pogorszył: doszły silne drgawki, wysoka gorączka, bardzo przekrwione oczy, suchy nos i wycie z bolesności.
Potrzebujemy rezonansu magnetycznego na cito, żeby
Cześć Wykopie, muszę prosić Was o pomoc dla mojej suni. Sytuacja stała się krytyczna.
Lilka to 5-letni pies w typie amstaffa. Do tej pory leżała całkowicie bezwładnie, sparaliżowana od połowy – musieliśmy zmieniać pod nią podkłady higieniczne, a karmić i poić zrobioną strzykawką. Z dnia na dzień jej stan drastycznie się pogorszył: doszły silne drgawki, wysoka gorączka, bardzo przekrwione oczy, suchy nos i wycie z bolesności.
Potrzebujemy rezonansu magnetycznego na cito, żeby

Sytuacja znana: coś przelatuje nisko nad chatą, człowiek odpala apkę w telefonie, a tam reklamy, konto premium i "kup subskrypcję żeby zobaczyć wysokość". Stwierdziłem, że nie, i napisałem własny soft na gotową płytkę ESP32 z dotykowym ekranem 7 cali (Waveshare, ~190 zł w Botlandzie czy Kamami, do tego obudowa z drukarki albo z allegro). Nic nie trzeba lutować.
Co to robi: stoi na półce i pokazuje na żywo wszystko co lata w promieniu 100 km (regulowane). Lista z logo linii i typem maszyny, po kliknięciu pełne info: skąd dokąd leci, ile procent trasy za nim, o której wyląduje, godziny lokalne na obu lotniskach, zdjęcie konkretnego egzemplarza. Jest widok radaru na tle prawdziwej mapy, mapa całej trasy lotu i wygaszacz, który po paru minutach sam włącza pełnoekranową mapę nieba z wszystkimi samolotami. Wygląda to lepiej niż niejedna ramka ze zdjęciami.
Dla bardziej wkręconych: podpowiada w którym kierunku i jak wysoko nad horyzontem szukać maszyny na niebie, a jak coś ciekawego ma przelecieć prawie nad głową, wysyła powiadomienie na telefon kilka minut wcześniej. Wojsko i grubszy sprzęt (A380, An-124, C-17) podświetla samo. Statystyki prowadzi: ile unikalnych maszyn dziennie, jakie linie najczęściej, rekordy wysokości i prędkości. Kto ma Home Assistanta, podepnie przez MQTT. Kto ma własną antenkę ADS-B na malince, może czytać dane prosto z niej.
Najlepsze: zero abonamentów, zero kont, zero kluczy API. Dane lecą z darmowych społecznościowych źródeł (airplanes.live i podobne, czyli to co zbierają ludzie z antenkami na balkonach). Całość open source na MIT.
I teraz uwaga, bo wiem co zaraz napiszecie: "kolejny projekt z githuba którego nie da się skompilować". Nie tym razem. Zrobiłem stronę, z której flashuje się płytkę bezpośrednio z przeglądarki: podpinasz USB, klikasz Install w Chrome, po kilku minutach działa. Potem wybierasz WiFi na ekranie dotykowym i tyle, lokalizację wykrywa samo. Aktualizacje później można robić przez przeglądarkę, bez kabla.
W aplikacji do wyboru język polski i angielski.
Film jak to wygląda i działa: https://streamable.com/zuq3kw
Flasher: https://theqkash.github.io/esp32flight/
Kod: https://github.com/theqkash/esp32flight
Jakby coś nie działało albo czegoś brakowało, piszcie śmiało, rozwijam to na bieżąco.
#elektronika #diy #lotnictwo #esp32 #majsterkowanie #chwalesie #tworczoscwlasna
źródło: esp32
Pobierzźródło: comment_1616369724B9hj33DhgC61rrDFXN083u
PobierzNa bardziej specjalistycznym forum pytali mnie czy statki też mogę tak monitorować bo kilka osób potrzebuje, także wiesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Immortale mam zasilacz z czarnej listy, przepraszam
źródło: IMG_0563
Pobierz@awe-spam UI składałem od razu na urządzeniu, bo na takim sprzęcie makieta i tak kłamie: co innego widać na ekranie komputera, a co innego na 7-calowym panelu z metra odległości.
Największy
źródło: obraz
PobierzUżywałeś może https://lvgl.espboards.dev ?
Ale tak, znam narzędzia i wiem do czego mogą służyć, natomiast potrzebowałem nieco innego widoku i powstał taki oto "zegarek" na biurko. :)