Wpis z mikrobloga

rachunkowości

ciekawa praca

@Carmine: te dwa pojęcia się wykluczają ( ͡° ͜ʖ ͡°) każda praca związana z księgowością jest nudna. No chyba, że jesteś księgowym mafii to wtedy masz jeszcze dreszczyk emocji czy się obudzisz następnego dnia czy nie.
  • Odpowiedz
No tak, nie chciałbym skończyć w papierkach.

@Carmine: No to sorry, ale to polega właśnie na papierkach (i/lub excelu). Chyba że pójdziesz w rynki finansowe, ale to też nie dla każdego.
  • Odpowiedz
@Carmine: żona. Co tydzień sprawdza nową firmę. Big 4 też nie polecam. Wycisną Ciebie (za duże pieniądze) i wymienia na nowego. Polecam małe firmy robiące audyt, tak akurat pracuje moja żona. Wciąż jakaś robi rekrutację.
Tak czy inaczej trzeba prócz pracy zdawać egzaminy na biegłego. Jest 10 egzaminów. Będąc w big 4 będziesz tak zmęczony że będziesz je robić 20 lat. Pracując w małej da radę je zrobić w 5.
  • Odpowiedz
@Carmine: z tym że to też jest praca w papierkach. Różni się tylko tym że nie jest monotonna i nikt nie powie Tobie co masz robić. Dostajesz stertę papierów i pytanie. Czy rachunki są dobrze prowadzone i jak nie to znajdź błąd.
  • Odpowiedz
rachunkowości

ciekawa praca

@Carmine: te dwa pojęcia się wykluczają

@Dolan: Te dwa pojęcia się nie wykluczają, jeżeli np. mamy do czynienia z rachunkowością zarządczą. To jest nieco ciekawsze niż księgowanie sald na kontach
  • Odpowiedz
@poczekaj: No ja wiem. W ramach controllingu masz jeszcze takie wynalazki jak forensic accounting (nawet nie wiem jak to się po polsku nazywa bo profesjonalnie uciekłem z tego kraju) i tak dalej. Ale bądźmy uczciwi: jeśli gość sam nie ma pewności co chce robić, to raczej nie uzna się nagle za pasjonata. A to raczej najlepsi idą do tych zawodów pochodnych.
  • Odpowiedz