Aktywne Wpisy
rudyba +49
Weźcie dajcie kilka plusów na odwagę. Idę jutro pierwszy raz w życiu sama w góry i się zaczynam cykać. Najbardziej, czy po prostu nie będę się nudzić jak przez 10h nie będę miała do kogo gęby otworzyć? ( ͡° ʖ̯ ͡°) a do obcych nie potrafię i nie lubię.
Chodzicie sami? Nudzicie się? Brakuje towarzystwa?
#tatry #gory
Chodzicie sami? Nudzicie się? Brakuje towarzystwa?
#tatry #gory
Dziewczyna właśnie wynajęła nowe mieszkanie. Dopiero co wykończone, nowy budynek. Patrzę, a tam taki kwiatek (╯°□°)╯︵ ┻━┻
Filmik trochę się ciągnie, bo oryginalnie był skierowany do innej publiczności i ma wyciętą moją narrację.
#wroclaw #patodeweloperka
Filmik trochę się ciągnie, bo oryginalnie był skierowany do innej publiczności i ma wyciętą moją narrację.
#wroclaw #patodeweloperka
Kanapka od zawsze stanowiła dla mnie sztukę. Sztukę, którą należy DOSKONALIĆ. Szukać składników, które będą ze sobą smacznie współgrały, kroić je tak aby idealnie pokryły powierzchnię chleba, utrzymać warstwy w ryzach aby nie spadły...
Po kolei.
Nie używaj jakiegoś białego biedachleba z Oszą. Jesz śmieci a nie prawdziwy chleb. ZIARENKA W CHLEBIE TO POŁOWA SUKCESU. Chleb ma być tak zajebiście dobry, żebyś o nim śnił po nocach i ekscytował się na samą myśl o wyprawie do sklepu po ten produkt. Potem smarowidło. MASZ BANA NA MARGARYNĘ TY CHEMICZNY POWALEŃCU. Utwardzony olej to nie to, czym chcesz smarować swój zajebiście dobry chleb. To tak jakby pani 10/10 w skali Ruchensteina założyła crocksy. Ma być masełko a nie margaryna. Naucz się tego jak paciorka. Jak martwisz się o kalorie to możesz użyć pasty pomidorowej (ale dobrej takiej).
Co dalej? TO CO NAJLEPSZE.
MIĘSO.
Pożegnaj się z "szynkami" z supermarketu. Woda, sól, uje muje dzikie węże. Aby zjeść dobrze - jedz swojskie. Nie musisz ubijać świni własnymi rękami, nie musisz sam oczyszczać kiszek z gówna by potem w nie wpakować mięso i zrobić kiełbę. Powiedz "elo" komuś ze wsi (ale takiej prawdziwej wsi, nie jakiejś podrabianej) a będzie ci dane.
Ser? Źródło wapnia. Tłuste, ale zdrowe. Czasem walnij plasterek DOBREGO sera, nie zaszkodzi i nie zrobisz się na beczkę. Jaja są ciężkie, ale to białko! I zdrowe tłuszcze! Walnij na chlebek sadzone bądź na pół twardo. Warzywa - KONIECZNIE. Ma być dużo, smakowicie, idealnie pokryta powierzchnia kanapki. Co to znaczy idealnie pokryta? ABY NIE BYŁO PRZEŚWITÓW. Chcesz położyć dwa plasterki ogórka? A W ŁEB CHCESZ DOSTAĆ? No. Warstwy kanapki mają być tak ułożone abyś mógł w KAŻDYM kęsie powtarzam w każdym mieć każdy element kanapki. Ba, docinam często wędlinę aby nie wystawała poza kontur chleba. Sosy są mile widziane - najważniejsze żeby były gęste bo inaczej spłyną z kanapki. Na koniec szczypiorek (dla zdrowia rzecz jasna, wszystko mamy jeść dla zdrowia) i ewentualnie sól (z tym nie przesadzajmy, mamy jeść UBERKANAPKĘ a nie solankę). Jeżeli nauczysz się robić takie kanapki to możesz mówić o sobie "jestem twórcą wybitnego kanapkowego jestestwa". Tak, bo taką osobą będziesz. I nie daj sobie wtedy wmówić że przesadzasz. Jesteś na jedynej właściwej drodze.
Drodze ku chwale domowej sztuki kulinarnej.
#dziendobry #gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #gzh #gotujzhannah #cotahannah #oswiadczenie i nie #pasta
Dziś chleb ze śmietaną i kiełkami. Ale kanapką nie śmiem tego nazwać.
@Geomag_42: No jest u mnie, sadzone takie, na dole kanapki. Jajka są spoko, nie mam nic do jajek, nawet je szanuję.
@x-ray: O CHOLIBKA ZAPOMNIAŁAM O TYM KANAPKOWYM CUDZIE. Szanuję czerwoną cebulę jak wariat.
@magyarka: Nawrócisz się na KANAPKI w pełnym tego słowa znaczeniu. Wierzę w to.
Muszą być ziarenka.
@Hannahalla: A jak daje masło zamiast margaryny to to jest już kanapka?
@janek_kos: Jak dodasz do tego wędlinę, jeszcze parę warzyw, posypiesz szczypiorkiem/suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim - to to tak.
ZAGLĄDAJCIE DZIECIOM DO TORNISTRÓW CO MAJĄ W KANAPKACH