Wpis z mikrobloga

Czy można pisać aplikację na Androida i iOS w PHP, mySQL, HTML - czyli nie w zasadzie jako taka aplikacja, a CMS/CRM w przeglądarce (ale ma być w formie aplikacji). Ciężko przetłumaczyć mi Klientowi, że CMS/CRM działa w chmurze i można przez przeglądarkę. Nawet zrobiłem go tak, że wygląda jak aplikacja. No, ale ma to być oddzielna ikona, oddzielny program - czyli dokładnie to samo, ale jako appka? Any suggestions?
#webdev #programowanie #android #ios #androiddev #iosdev
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@world: ma się ściągać z appstore? Możesz zrobić skrót na pulpicie przecież i będzie wyglądał jak apka. Pytanie czy jest jakieś uzasadnienie żeby to była jednak aplikacja.
  • Odpowiedz
@world: Da się, ale czy jest to lepsze rozwiązanie - trudno powiedzieć. Ty chcesz widzę zrobić tylko przeglądarkę strony www z ustawioną nazwą, ikonką i tyle. A co np. z powiadomieniami? Czy dostępem do natywnych funkcji smartfona? Wtedy możesz wykorzystać Phonegap, ale na dłuższą metę i tak polecałbym pisanie natywnie.
  • Odpowiedz
@loginek0: @MrPr0h: No widzisz. Tak to rozumują bez sensu w firmie. Tłumaczyłem 100 razy, że to jest bez sensu. Wydadzą kilka tysięcy tylko po to, aby była ikonka i ładny panel startowy i dalej to samo co w web. Nie mam sił czasem. 100 razy wygodniej jest przez web, tymbardziej, że mogę na bieżąco poprawiać kod, itd. Bez żadnego kompilowania non stop itd.
  • Odpowiedz
@world: Popieram firmę :). Na dłuższą metę lepiej pisać natywnie. Jest to rozwiązanie droższe, bardziej czasochłonne, ale nie jesteś ograniczony i możesz zrobić wszystko (o ile system Android/iOS na to pozwala). Aplikacja hybrydowa działa zdecydowanie wolniej (na starszych urządzeniach).
  • Odpowiedz
@loginek0: Wszyscy dostali nowe telefony. Aplikacja ma tylko zarządzać kilkoma tabelami w mysql i wyświetlać stosowne dane + ich modyfikacja.
  • Odpowiedz
@world: w angularze np lub innym frameworku do frontendu, przecież dzisiaj piszę się webaplikacje na zasadzie api + frontend oddzielnie, dzięki czemu aplikacja może być napisana nawet natyniwe w c# czy javie bez pieprzenia się żadnego i osobiście bym polecił takie rozwiązanie mimo że jest bardziej czasochłonne tj na w przeglądarkach mamy js i html, a aplikacja na telefonie to c# czy tam java czy na co tam będzie pisane,
  • Odpowiedz
@world: najprostszy sposób to zrobienie prostej aplikacji androidowej która uruchamia Intent z akcją SHOW i URL do CMSa jako payload. android przechwyci intent i zaproponuje zakończenie akcji w przeglądarce. masz wtedy spełniony warunek osobnej ikony w systemie, a obsługę weba przez systemową przeglądarkę;)
  • Odpowiedz