Aktywne Wpisy

Banita2025 +54
Konfederacja jako jedyna partia w sejmie głosowała przeciwko uchwale upamiętniającej ludobójstwo dokonane na Tatarach krymskich przez ZSRR w 1944 roku.
#polska #polityka #bekazkonfederacji #rosja
#polska #polityka #bekazkonfederacji #rosja
źródło: konfaruSSka
Pobierz
Kkdante +3
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

takie pytanie - chciałbym napisać prosty program do pracy w c++/C# do obróbki obrazu (tutaj problemu nie ma). Program miałby współpracować z PLC w zakresie otrzymaj sygnał 0/1 z PLC, wykonaj obliczenia na obrazie z kamery przemysłowej, podaj sygnał do PLC w postaci pozycji (12 bitów mi spokojnie starczy).
Jak już wspomniałem obróbka obrazu nie jest problemem, mam jakieś tam (male bo male) doświadczenie w programowaniu tego typu rzeczy, myślę ze na aplikacje tego rozmiaru która chce napisać wystarczy.
Problemem jest komunikacja z PLC. Nie do końca wiem jeszcze jaki - i pośrednio nie ode mnie to zalezy, ale myślę, że jakiś Siemens z serii s7 - ale jak mówię nie wiem. Wiem, że mogę się łączyć po ethernecie - w jaki sposób komunikować się najprościej po ethernecie w C++/C# w sposób opisany wyżej? To jakas wyższa szkoła jazdy? Zależy mi do pewnego stopnia na szybkości transmisji (tzn. raczej setnej sekundy niż sekundy transmisji). Ja jestem programista samouk, także liczyłbym na jakieś proste rozwiązania najlepiej korzystające z bibliotek- może być przestarzały kod itp.
Czy ktoś ma jakieś materiały, rady, strony internetowe? Przykłady kodu z innych urządzeń?
Dosyc czesto spinam sobie takie komunikacje TCP / UDP na linii komp -> PLC - glownie jakies wlasne softy narzedziowe czy midleware do zbierania informacji produkcyjnych. W razie pytan (ale ogolnych o koncepcje a nie o