Wpis z mikrobloga

Jaki system ocen jest najlepszy waszym zdaniem ?

• 1-5 gwiazdek (aliexpress) 50.7% (368)
  • Kciuk w górę (facebook) 2.1% (15)
  • Pozytyw/Neutraly/Negatyw (allegro) 20.7% (150)
  • kciuk góra/dół (youtube) / + i - (kaliber44 i wykop) 19.4% (141)
  • inne? -> komentarz 7.2% (52)

Oddanych głosów: 726

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@4833478: Chodzi mi o ocenę użytkowników, mam wrażenie, że to wymaga jednak ocen negatywnych. Popatrzyłam na aliexpress a tam nie ma negatywnych ocen i stąd moje pytanie bo jestem w kropce :S
  • Odpowiedz
@nyan_cat: No ale jeśli masz skalę ocen od 1 do 5 to chyba znaczy, że 1 i 2 są negatywne, 3 neutralna a 4 i 5 pozytywne, nie? Na to samo przecież wychodzi. Co za różnica czy ocena jest od -2 do 2 czy od 1 do 5? Ale jeśli już mowa o ocenie sprzedających, to myślę że tak jak na allegro jest najlepiej, ale dobry jest też podział na
  • Odpowiedz
tęsknię za pięcioma gwiazdkami na YT : /

jak na youtube bylo ocenanie 5-gwiazdkowe to 90% filmów miało 1 albo 5 gwiazdek. Ludzie się zbytnio nie zastanawiali. Albo im się coś podobało albo nie.
@andrums:
  • Odpowiedz
@nyan_cat:
Protip: weź do serca, jakakolwiek skala liczbowa pozbawiona centralnego punktu, czyli parzysta, wyeliminuje to przypadki typu "aaa, tak średnio, dam po środku bo nie wiem" i sprawi że człowiek sie zastanowi czy mu sie podobało, czy nie. I miarodajnie, i zachęcająco bo zazwyczaj większość niepewnych da plusa, a dla potencjalnych klientów np. internetowego domu aukcyjnego będzie to ciekawa zacheta gdy zobaczą że większość sprzedawców jest pozytywnie oceniona.
20 funtów
  • Odpowiedz