Wpis z mikrobloga

A tu wspomniany chwilę wcześniej namiot turecki zdobyty przez Jana III Sobieskiego, stracony na rzecz Szwedów pod Kliszowem w 1702 roku. Generalnie w Szwecji znajdziemy więcej historycznych pamiątek związanych z Polską niż w niejednym polskim muzeum. Jutro spróbuję zobaczyć dzwon z Torunia w katedrze w Uppsali. #podroze #podrozepoeuropie #podrozujzwykopem #historia #ciekawostkihistoryczne
silver_spike - A tu wspomniany chwilę wcześniej namiot turecki zdobyty przez Jana III...

źródło: comment_k4RRH96eO9Ep8H8RPyFX3FGMbtiw8snC.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czajna_Seczen: tak, ten naród to jedna z większych przemian w historii ludzkości do stanu dzisiejszego..

Ale tak dziś pomyślałem, czy chociaż jedna z tych rzeczy dziś by istniała, gdyby została w Polsce? Pewnie nie..
  • Odpowiedz
@silver_spike: Coś tam by pewnie przetrwało, w końcu w muzeach mamy nie tylko puste ściany. Ale prawdą jest, że wiele z tych rzeczy albo zrabowaliby zaborcy, albo Niemcy i Sowieci, a z tego, co by zostawili, duża część by spłonęła zwłaszcza w powstaniu.
  • Odpowiedz
@Czajna_Seczen: mnie zawsze smuci jak mało eksponatów dziś jest na Wawelu w porównaniu z innymi ważnymi zamkami w Europie. Nie wiem czy byłeś, ale jak będziesz miał okazję w Sztokholmie odwiedź skarbiec królewski (jest za darmo) i muzeum wojska (dzisiaj było za darmo, ale normalnie chyba jest płatne - będę to weryfikował po powrocie) - naprawdę kawał historii.
  • Odpowiedz
@silver_spike: O tak, pustki na Wawelu są bardzo przykre, też mnie to zawsze smuci. Krużganki, kasetonowy strop, arrasy i to praktycznie wszystko, co zostało ze świetności państwa Jagiellonów. W Sztokholmie, niestety, nie byłem.
  • Odpowiedz