xaoc
xaoc
#python #pytanie i #naukaprogramowania

Prosty problem mam a nie umiem sobie go rozwiązać. Mam miejscowości i chcę je losować (bez powtarzania), ale każda miejscowość ma mieć różne szanse na wylosowanie. Na razie wpadłem na to, żeby x razy zamieścić miejscowość w liście. Ale przecież to jest głupie jak sto baranów po śmierci.
1
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
G.....n
G.....n
@xaoc: Najprostsze rozwiązanie - robisz listę tuple (miejscowość, szansa).
Liczysz sumę szansa. Losujesz liczbę od 0 do sumy.
Załóżmy, że wylosowałeś 37. Iterujesz po liście, robiąc sumę kroczącą szans i zwracasz pierwszy element dla którego suma krocząca > 37.
4
Leinnan
wylosujCity

@xaoc: xDDD

Pokaż od razu klasę cities.
3
rbielawski
rbielawski
@FireDash: Zawsze działają dokładnie tak, jak ktoś je napisał.
1
Leinnan
@xaoc: Dzięki mireczku za pomysł na ćwiczenie na dziś.
1
Leinnan
@xaoc: http://tartakwkipsznej.pl/tartak/oferta/#transport Obrazek ci s--------ł ( ͡º ͜ʖ͡º)
1
Leinnan
@xaoc: Ok, to tu popraw literówkę(Źęć xD): http://tartakwkipsznej.pl/tartak/ofirmie/#reaktywacja
1
FireDash
@xaoc: w programowaniu nie ma glupich rzeczy, sa rzeczy ktore nie dzialaja i dzialaja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
@FireDash: @rbielawski: No to zadziała ( ͡º ͜ʖ͡º). Na Boga jak ktoś to zobaczy to pomyśli że jak bym żył za zaborów to Polska nie odzyskała by niepodległości.
0
venomik
@xaoc: Często będziesz te szanse modyfikował?
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
@venomik: Nie, w zasadzie tylko przy testowaniu a potem ich nie ruszam
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
@Leinnan: Nie ma za co ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Ginden: @venomik: @grubson234567: @Romantyczny_widelec @Ilythiiri Zrobiłem tak, że każda z miejscowości ma prawdopodobieństwo od 1 do 6, następnie chyba zrobiłem sumę kroczącą, bo nie mogłem znaleźć w internecie co to jest. Odejmuję od wylosowanej liczby kolejno prawdopodobieństwa ( ͡º ͜
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
Sorry za mieszanie polskiego i angielskiego w funkcji. Migruję z Polskiego na angielski w moich programach.
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
@Leinnan: Nie s--------ł. Brat ma mi dostarczyć foty. Ale mu długo schodzi ( ͡° ʖ̯ ͡°). Większość fot jest z jakiś darmowych serwisów.
0
xaoc
xaoc
xaoc Autor
@Leinnan: Nie wierzę, że to czytasz xD Nikt tego nie czyta (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
0