Wpis z mikrobloga

Cześć Mireczki, mam pytanie
Jako, że wszyscy tutaj programują i zarabiają 15k to mam nadzieję, że mi poradzicie.

Utknąłem na studiach z budownictwa ale powoli zaczynam się przekonywać, że to nie to co chcę w życiu robić. Na informatykę nie poszedłem, bo nie chciałem siedzieć po 8h dziennie przed kompem - niestety nie przewidziałem, że w tej branży teraz siedzę przed kompem po 10h ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miałem zajęcia z programowania w Pascalu i C++ i podobało mi się to, algorytmy rozumiałem od samego początku, ostatnio byłem na szkoleniu z Oracle SQL 3-dniowym i też wszystko załapałem.
Wiem, że sprawa nie jest łatwa, jest mnóstwo nauki, łączenia języków no i trzeba dużo pisać, żeby weszło w krew.

Interesuje mnie raczej Back-End przy stronach internetowych.
Poczytałem trochę o językach i myślę nad nauką Rubiego lub Pythona.
Zacząłem darmowe szkolenia z RoR w necie, myślę też na wykupieniem szkolenia online.
Mam pomysł na jeden projekt to mógłbym powoli zacząć go tworzyć i uczyć się jednocześnie

Macie jakieś doświadczenia albo rozeznanie jakie są trendy w tej branży teraz?
Polecacie jakiś język? Ewentualnie macie sprawdzony sposób jak najlepiej poczuć język?

#programowanie #ruby #python #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pojedynczy: jak chcesz zarabiać 15 tys, to proponuje wybrać jedną z: RoR, Javascript/Node, Python lub Swift i freelance - najlepiej mieć z dwóch, trzech klientów, którzy mają zarabiające projekty z zachodu, wtedy płacenie ich nie boli. Jak chcesz pracować stacjonarnie to polecam wdrożenia biznesowe, SAP, Java, Oracle bazy.
  • Odpowiedz
@Pojedynczy: natomiast język to rzecz względna, ważne są umiejętności miękkie, czy potrafisz sam rozwiązania proponować i tworzyć, czy rozumiesz domenę problemu biznesowego, i czy jesteś otwarty na naukę. Kasa jest tam, gdzie oprogramowanie jest potrzebne do zarabiania pieniędzy i jest najważniejszym elementem firmy. Marketing czy projekty wspomagające - tam zawsze będzie ciężej o duże zarobki.
  • Odpowiedz