Wpis z mikrobloga

#programowanie #java #androiddev
Obecnie pracuję jako niezależny dev aplikacji mobilnych (swoja firma, swoje appki, własna dystrybucja). Jednak na przyszłe lata, trzeba będzie się przekwalifikować. Myślę o JAVA EE, Spring i Hibernate. Przydałoby się już tego uczyć, a najlepiej się uczy, wykonując projekty, które mogę później załadować do portfolio. Oszlifować dodatkowo gita i profil stackoverflow.
Problem w tym, że nie wiem do czego wykorzystać EE. Jaki mogę w tym wykonać projekt, by się później przydał i nauczył mnie czegoś? Ciężko z prostych aplikacji mobilnych, przejść do takiego czegoś. Mogę nad projektem dłubać rok czasu po godzinach. Jakieś pomysły zastosowania?
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AntiPlay:

Napisz jakiś prosty webowy system do zarządzania czymkolwiek, gabinetem lekarskim, polem namiotowym, etc. Sprzedawaj licencje w ramach swojej działalności, a w wolnym czasie wypuszczaj update'y, realizuj feature requesty, itp.

Nauczysz się błyskawicznie najważniejszych konceptów i narzędzi, i po roku będziesz miał wiedzę + działający produkt, wcale nie najgorszej jakości.
  • Odpowiedz
@kisi3l: dzięki
@dinokoder: po to, byś się pytał, biznes w IT nie jest wieczny i jeśli czegoś dodatkowo nie umiesz, oprócz klepania appek na androida, to może się okazać, że jesteś w dupie i to z dnia na dzień. IT jest zbyt dynamiczne, by polegać na jednej technologi do końca życia
  • Odpowiedz
@AntiPlay: Nigdy nie potrzebowałeś zrobić backend'u do apki? Poza tym wielu uważa, że rynek mobilny będzie narazie tylko rósł, z czym się zgadzam :)
  • Odpowiedz
@AntiPlay: potwierdzam, przygotowanie backendu, to cholernie naturalny kierunek rozwoju, tymbardziej jeśli masz doświadczenie w tworzeniu klientów konsumujących różny webservice'y

• Odpowiedz