Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev

#angularjs czy #react?

Trochę uczyłem się AngularJS, napisałem w nim dwa projekty i miałem zamiar dalej w niego iść. Ale czy jest sens? Może lepiej zacząć od nowa z React?

Coraz więcej napotykam opinii, że React jest lepszy od Angulara:
https://www.quora.com/Should-I-learn-ReactJS-or-AngularJS/answer/Kamil-Przeorski
https://medium.com/@grales/the-five-stages-of-grief-laying-angular-down-for-react-a5c0f0e0d5ab#.wofgemwai
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@informatyk15000k: to rzeczywiście w React przyjemniej się pisze? Masz jakiś przykład/link czy coś?

I właśnie o to chodzi. Teraz jest dużo pracy w Angular, a w React mało. Ale jak zaczną przechodzić na React (bo przyjemniejszy), to i będzie więcej pracy. Bo w dłuższym czasie to jednak programiści (za pomocą architektów) wybierają w czym będzie pisane.
To trochę jak z Javą/C#. Chcesz zarabiać? Java. Chcesz przyjemność z pisania? C#. Tylko
  • Odpowiedz
@Bozyszcze: a pisz sobie w tym PHP "dla pieniędzy", nikt ci nie broni. Ja wolę, żeby gimbaza mnie za szybko nie wygryzła ;)
Byłem na jednej konferencji i mówił gość, że jak ktoś się nie rozwija, to się cofa. I takie pisanie w kółko tego samego w PHP dla pieniędzy jest zgubne. Bo kiedyś wejdzie nowa technologia, a stara przestanie być używana.

• Odpowiedz
@informatyk15000k: funkcyjne? Przecież Angular i React jest w JavaScript. Czyli w obu frameworkach używa się takich samych paradygmatów (imperatywne, trochę obiektowe i trochę funkcyjne). A może React jakoś bardziej wspiera/wymusza programowanie funkcyjne?

• Odpowiedz
@mk321: React w połączeniu z reduxem i immutable js pozwala napisać prawie całą aplikację jako zestaw funkcji bez efektów ubocznych. Łatwo się to testuje, przeładowuje (w czasie pisania kodu cała aplikacja może się przeładowywać w oknie przeglądarki bez utraty stanu przy każdym zapisaniu kodu na dysku, bez dotykania nawet okna przeglądarki), można cofać się w czasie (czyli undo całego stanu aplikacji za darmo).
  • Odpowiedz
I takie pisanie w kółko tego samego w PHP dla pieniędzy jest zgubne. Bo kiedyś wejdzie nowa technologia, a stara przestanie być używana.

@mk321: ja się programowaniem zajmuje od 20 lat ponad :) I php to nie jest jedyny język w którym pisze i pisałem :) Nie raz byłem też zmuszony do zmiany technologii. Dla mnie zmiany to normalka.
  • Odpowiedz
@EmpiresAgeII: nie wiem, nie znam Reacta. Z tego co pisze @bonus wychodzi, że tak.
W Angularze możesz zrobić całą aplikację (oczywiście tylko po stronie klienta). Ja używałem głownie to po to, żeby skonsumować API z aplikacji i wyświetlać i przyjmować dane (czyli w sumie trochę tak jakby same widoki - główną logikę miałem na serwerze). Ale też można jakieś funkcjonalności implementować np. wyszukiwanie itd.
  • Odpowiedz
Po studiach (czy tam w trakcie). Podstawy języka poznane na studiach. A Angulara uczyłem się najpierw na kursie, który zrobiła firma, która szukała pracowników do pisania w nim (bo była nowa technologia, więc mało kto umiał, to szkolili). Potem uczyłem się Angulara na praktykach przez 3 miesiące. A potem napisałem w nim część pracy inżynierskiej (a więc i literatury trochę przejrzałem z Angulara). Teraz chcę na kole naukowym poprowadzić kurs Angulara dla
  • Odpowiedz
@M4ks: nie muszę, bo mógłbym już iść do pracy z tym co umiem.
Ale chcę. Chcę być specjalistą w danej dziedzinie (frameworku). Dla ciebie "uczyć" to może obejrzeć kurs z jutuba. Dla mnie "uczyć", to robić w tym projekty, czytać literaturę, siedzieć na stackoverflow i rozwiązywać najpierw swoje problemy, a potem innych, zrobić kurs z tego dla innych, znajdować błędy w samym frameworku*. Wtedy jak mam coś zrobić, to
  • Odpowiedz
@mk321: wybacz, ale te frameworki do jsa to malutkie projekty, które zreszta po roku są przestarzałe. A i ktoś kto zadaje tutaj takie pytania nie wydaje mi sie byc specjalista od inżynierii i paradygmatu..
Ale skoro są firmy gdzie na rekrutacje trzeba znać changelogi springa to i pewnie znajda sie podobne do angielska czy reacta.
Mam wrażenie, ze idziesz w zupełnie zła stronę i robisz klasyczny błąd - czyli skupiasz
  • Odpowiedz
@M4ks: no jak na razie to Angular wybił się z tych mały Js-owych projektów.

A i ktoś kto zadaje tutaj takie pytania nie wydaje mi sie byc specjalista od inżynierii i paradygmatu..

To gdzie według ciebie należy zadawać pytania?
I kto to jest "specjalista od paradygmatu"?!
  • Odpowiedz
@mk321: specjalista od jsa pyta jakie paradygmaty tutaj obowiązują? :)
Sam chwile temu twierdziłeś, ze chcesz poznać najdrobniejsze zakamarki franeworka... To ty mi powiedz po co..

A ze najłatwiej dostać.. Owszem, bo programistę niskiego poziomu (w firmie w sensie) najłatwiej wyszkolić. Większość to obecnie takie robole, tylko zamiast taśmy jest klawiatura. Ktoś wyżej ogarnie architekturę a reszta doklepie metody ;)
Mam wrażenie, ze w tym kierunku właśnie zmierzasz - a
  • Odpowiedz
@M4ks: nie jestem specjalistą od Js-a (jak już to prędzej od Javy). Ale wiem jakie paradygmaty obowiązują. Pytałem tylko jakie właściwości ma React (którego w ogóle nie znam), że akurat funkcyjne jest w nim promowane. informatyk15000k odpowiedział mi i się dowiedziałem (chodziło o reduxa, o którym wcześniej nie wiedziałem).
Ale ty się czepiasz nie wiem o co. Jak się pytam o coś, to znaczy, że nie jestem od tego specjalistą, nie?
  • Odpowiedz
@bazingaxl: przygotowuje się przez studia na wejście na rynek pracy. A co mam przez ten czas pracować? Robić tylko jakąś jedną rzecz w firmie, a przez to zaniedbać naukę reszty rzeczy? Firmy nie chcę przyjmować na 1/5 etatu. A zleceń z tego co chcę robić też nie ma (nie ma zleceń np. ze Springa, tylko duże projekty dla firmy; a stron jak gimbaza robić nie będę, bo nie chcę potem
  • Odpowiedz