Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev

#angularjs czy #react?

Trochę uczyłem się AngularJS, napisałem w nim dwa projekty i miałem zamiar dalej w niego iść. Ale czy jest sens? Może lepiej zacząć od nowa z React?

Coraz więcej napotykam opinii, że React jest lepszy od Angulara:
https://www.quora.com/Should-I-learn-ReactJS-or-AngularJS/answer/Kamil-Przeorski
https://medium.com/@grales/the-five-stages-of-grief-laying-angular-down-for-react-a5c0f0e0d5ab#.wofgemwai
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4ks: do nauki, żeby za jakiś rok iść do firmy i od razu zarabiać kasę na tym. Ostatnio był modny Angular, więc myślałem, że przez najbliższy czas będą w nim robione projekty - ale jak teraz zaczynają narzekać, to jest niepewne.
A technicznie do czego? No żeby robić aplikacje webowe (jakie, to nieistotne, bo przecież za każdym razem inna). Np. w Springu chcę sobie zrobić webserwis REST i go wykorzystać.
  • Odpowiedz
@laki1: ale lepiej uczyć się czegoś co zaczyna być modne niż tego co przestaje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak za rok będzie robiony jakiś nowy projekt, to jest szansa, że jeszcze się załapię zanim przestanie być modne.
Tylko nie wiem na ile miarodajne są te dwa artykuły (bo w firmach, które znam na razie korzystają z Angulara i na razie nie myślą o zmianie... ale wiadomo,
  • Odpowiedz
@mk321: wat co ma wspólnego spring z angularem? a jeśli chcesz robić REST API w React to powodzenia, ta biblioteka nadaje się głównie do tworzenia komplnentów typu okienko czatu, grid itp.
  • Odpowiedz
@mk321: za dziesięc minut będziesz miał 5 kolejnych postów z 5 innymi frameworkami wartymi zastosowania

Najlepiej będzie jeśli sam zdecydujesz, zrób sobie research i ogarnij który jest rozwijany i dobrze rokuje na przyszłość.
Moim zdaniem AngularJS to dobry wybór i bedzie jeszcze długo używany choćby w wersji 2.0. Pamiętaj, to tylko framework i przesiadka na np. ReactJS nie bedzie tak bolesna jesli będziesz kumał jak się używa jednego z nich
  • Odpowiedz
@mk321: Angular to cały framework na którym możesz budować pełne webowe aplikacje. React też może do tego służyć, ale większość ludzi używa go jako samo View z modelu MVC, czyli tylko do "wyświetlania", można go też używać do zrobienia tylko jednego komponentu strony np. samego pola wyszukiwania z podpowiedziami.

Poświeć godzinę na jeden i drugi i będziesz wiedział który będzie ci bardziej pasował. Poza oficjalną dokumentacją obu bibliotek, polecam
  • Odpowiedz
@Kuliner: no właśnie w tych firmach co wiem, to nadal korzystają z Angulara. Dlatego pytam tu, programistów 15k, żeby powiedzieli jak to u nich (bo w lepszych firmach, pewnie zmiany szybciej zachodzą). No i po roku narzekania mogą zmienić się w realną zmianę w firmach.
Tak jak zaczynali narzekać na Javę i już pojawiają się projekty w Scali (zajęło to sporo czasu, ale jednak). I dlatego chcę wybadać czy te narzekania
  • Odpowiedz
@mk321: why not both?
reacta z powodzeniem można użyć razem z pierwszym angularem ;)

angular 1 tak szybko nie zniknie, mnóstwo projektów jest w nim rozwijanych nawet nie bardzo jest potrzeba przepisywac je na a2
  • Odpowiedz
A tu zonk - piszą, żeby robić w React, bo Angular ssie.

@mk321: To niech se piszom co chcom, pooglądaj oferty pracy na jedno i drugie stanowisko, dokumentacje; w sobotę zrób helloworld w Angularze w niedziele w React i będziesz wiedział co wybrać.
  • Odpowiedz
@mk321: Takie podejście jakie prezentujesz nie ma większego sensu. To nie jest kwestia tego "w co iść" ,bo moda się szybko zmienia i przede wszystkim powinieneś być gotowy i uczyć się gotowości na zmiany. Jeśli jesteś przekonany ,że nauczysz się czegoś i będziesz to klepał do końca życia to szybko skończysz swoja karierę w IT.

Dobrze niektórzy piszą. Zanim opanujesz React czy Angulara to może się okazać ,że przestana być
  • Odpowiedz
do nauki, żeby za jakiś rok iść do firmy i od razu zarabiać kasę na tym.

@mk321: firmy juz czekaja z otwartymi ramionami na ludzi po kursie z jutuba ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Bozyszcze: jestem gotowy na naukę nowych rzeczy. Ale wszystkiego się nie nauczę i trzeba wybierać. Na razie umiem wszystkiego po trochu, a nic bardzo dobrze - i to nie jest dla mnie dobre. Na najbliższy czas chciałbym nauczyć się dobrze jednego frameworku, żeby móc z marszu wbić w projekt w firmie czy na zlecenie (albo zrobić jakiś swój).
Bo na dłużej, to wiążę się z backendem w Javie (np. Spring)
  • Odpowiedz
A nie będę robił stron w PHP czy Wordpressie

@mk321: why not ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiesz...ja w dupie mam technologie w jakiej pracuje, bo pracuje dla pieniędzy :D Spełniać się zawodowo i robić w kosmicznych technologiach to sobie mogę po godzinach we własnych projektach.
  • Odpowiedz