Wpis z mikrobloga

chcę się nauczyć w #programowanie, jestem kompletnie zielona, studiuję co prawda matmę (więc umysł ścisły dość) i moje umiejętności informatyczne przekraczają poziom umiejętności przeciętnego różowego, ale nigdy swoich sił w kodzeniu nie próbowałam. po sesji chciałabym się zmierzyć z tym i stąd moje pytanie - python czy ruby? ( ͡° ͜ʖ ͡°) a może kompletnie nie tędy droga? #pytanie #informatyka #naukaprogramowania
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nuxxie: Najpierw zdecyduj i napisz do czego chciałabyś wykorzystywać umiejętność programowania. Od tego się wszystko zaczyna - inaczej ciężko doradzić coś sensownego na początek. C++ to IMO dosyć słaby pomysł na start - szczególnie dla studentki matematyki. Jest on b. skomplikowany na tle innych języków, a żeby umiejętnie się nim posługiwać należy bardzo dobrze wiedzieć jak "działa komputer". Dodatkowo - obecnie język ten jest dosyć wąsko wykorzystywany - głownie tam,
  • Odpowiedz
@kisi3l: A kto z nich zatrudnia w Polsce? Nauczanie podstaw za pomocą Pythona to jest standard amerykański. I nic dziwnego, bo tam się tego języka używa w developmencie. Ja nie mówię, że jest do kitu, bo nie jest. Ba, jest bardzo fajny (poza tym, że interpretowany i dynamiczny, co jest ograniczeniem dość oczywistym). Tylko że nie jest u nas używany w poważnych przedsięwzięciach. Oczywiście można być fanatykiem nie zważającym na
  • Odpowiedz
@nuxxie: C++ tym bardziej, że i tak będziesz go miała na studiach. A jeśli nie chcesz się męczyć to Python, a później dołóż do niego np Django, żeby zrobić coś więcej niż kolejny program w konsoli.
  • Odpowiedz
@nuxxie: Jeśli chodzi o zagadnienia finansowe w Krakowie to JAVA!! Ogarnij sobie na spokojnie w tym semestrze c++, sumiennie rób to co każą na laborkach, poznasz podstawowe algorytmy, obiektowość. Potem ze zdobytą wiedzą o niebo łatwiej będzie nauczyć się javy, która jest bardzo podobna tylko ma parę uproszczeń. Możesz skorzystać z tego kursu: http://kobietydokodu.pl/kurs-javy/ . Nie ma tam w prawdzie podstaw języka ale za to są praktyczne materiały o technologiach
  • Odpowiedz
ilość odpowiedzi mnie przerosła :D
@hellah: @shocik: @zerozero7: bardzo dziękuję za takie obszerne komentarze, na pewno coś wyłuskam z nich :))
postanowiłam, że poczekam, aż uczelnia mi trochę rozjaśni sytuację z c++ i potem będę próbowała pythona albo haskella, ale na ten moment chyba bardziej skłaniam się ku pythonowi

()
  • Odpowiedz
@mk321: to jakiej technologii back endowej polecasz sie uczyć? pracuję jako front endowiec i chciałbym pisać własne API i zostać full stackiem w przyszłości. Waham się między Django/PHP(Symfony)/ właśnie railsy/spring (bo znam srednio zaaw jave se)
  • Odpowiedz
@RoundStic:
- Ja umiem Jave, więc naturalnie idę w Jave EE, a konkretnie Spring. Jest w tym najwięcej ofert pracy. Duże firmy i projekty.
- Polecają ostatnio C# i ASP.NET. Ale jak nie miałeś z tym do czynienia, to musiałbyś zaczynać od początku. Jest coraz więcej ofert pracy (mniej niż Java, więcej niż inne). Średniej wielkości firmy i projekty.
- Jak ktoś umie PHP, to może uczyć się Symfony. Ofert jest stosunkowo
  • Odpowiedz
@mk321:
- moim zdaniem jeśli chodzi o Javę to najczęściej pracę oferują większe firmy/korporacje, gdzie tego kodzenia nie jest tak dużo, a więcej formalności. Jest też mniejszy luz jeśli chodzi o pracodawców
- C# chyba podobnie, na pewno jest mniej ofert
- PHP liznąłem, swoje zadanie spełnia, ale składnia + konkurencja w postaci gimbusów jest straszna
- Python jako język jest bardzo fajny, ale chyba w zastosowaniu back endowym są lepsze wybory
- JS to
  • Odpowiedz