Co się stało z subkulturą kuców-metali takich jak na załączonym obrazku? Z 15 lat temu u mnie w mieście rodzinnym osoby w glanach, długich włosach i z plecakami typu kostka były widoczną częścią młodzieży i nie tylko, a dzisiaj, nie licząc koncertów rockowych, nie ma szans spotkać kogoś takiego na ulicy gdziekolwiek. Subkultury może i podupadły, ale takich kuców było przecież zbyt wielu, żeby wszyscy wymarli xD #pytanie #metal
@Lolenson1888 Ci sprzed 15 lat to teraz łysi albo krótko obcięci ustatkowani panowie, często z dobra pracą. To ich widzisz na koncertach w takich kurtkach (battle vestach). A obecna młodzież nie jest już tak zainteresowana rockiem. Kiedyś rock i metal leciał w mtv, telewizja kształtowała gust muzyczny, potem pojawił się Internet i rola tv zmalała. A w Internecie każdy sam szuka tego co lubi. Muzyczka lekka i przyjemna jest na topie
@Lolenson1888 też niedawno zdałem sobie to pytanie. Ogólnie kiedyś subkultury były wyraźne (skejty, metale, nerdy, dresy), teraz patrząc po szkole moich dzieci to jest mieszanka normików. Wszyscy podobni, wifon na głowie, wszyscy grają w te same gry, wszyscy słuchają tej samej muzyki.
@Lolenson1888 ja do takich należałem i wydoroślałem, długie włosy sa niewygodne, na koncerty mam mało czasu a koszulek z zespołami nie chce mi sie kupować bo po co, wolę zwykłe z Carry ( ͡°͜ʖ͡°) a metalu słucham nadal dla siebie a nie aby sie pokazać lub utożsamiać z kimś. Mam taka teorie ze za młodości ludzi urodzonych w 80' i 90' gdy nie było powszechnej
@Lolenson1888: moi znajomi wciąż kultywują ten styl. Nie wszyscy, bo jednak jak się ma te 30 lat to człowiek niekoniecznie chce narażać się na komentarze "porządnych" ludzi w pracy, ale sporą część wciąż nosi glany, długie włosy itd. Sporo z nich to muzycy, mają swoje niszowe zespoły itd. Poszukaj jam session w Twojej okolicy, na pewno jakieś kluby w większych miastach wciąż to robią.
@Lolenson1888 rock przestal być buntem tylko muzyką rodzicow, wiec mlode pokolenie nie chce nasladować ,,dziadersów". To samo powoli staje sie z Hip-hopem.
@marcez teraz to nawet ciężko mi określić co to za muzyki słucha młodzież. Niby to nowe ale w zasadzie to remixy staroci typu Krawczyk z jakimś nie wiadomo czym
Kiedyś rock i metal leciał w mtv, telewizja kształtowała gust muzyczny, potem pojawił się Internet i rola tv zmalała. A w Internecie każdy sam szuka tego co lubi. Muzyczka lekka i przyjemna jest na topie i promowana, to i metali mniej.
Kiedyś mówili, że to przez tv metal staje się mniej popularny, bo leci tylko papka pop dla mas, a kiedyś to każdy sam sobie szukał tego co lubi (na
@Lolenson1888: u mnie w mieście rodzinnym to głównie wyjechali w świat xD z racji tego, że jestem z głębokiego powiatu to nawet jak jestem odwiedzić rodziców to tam generalnie nie ma z a bardzo młodych w ogóle. Czasem się zdarzy przejść rynkiem miasta i trafić kogoś młodego, a czasem nawet i w długich piórach.
@Lolenson1888: do subkultur potrzebujesz dwóch rzeczy: * brak łatwo dostępnej rozrywki co zachęca do wejścia w szeregi jakiejś subkultury * dobry kontakt z ludzmi z subkultury
Dzisiaj przez internet zarówno jedno jak i drugie działa przeciwko subkulturom. Nie zmienia to faktu, że coś tam się ostało; zwłaszcza u kobiet. Dużo młodych dziewczyn jest na spektrum alternatywka/normatywka choć każda reprezentuje jakąś własną wariację na ten temat
Z 15 lat temu u mnie w mieście rodzinnym osoby w glanach, długich włosach i z plecakami typu kostka były widoczną częścią młodzieży i nie tylko, a dzisiaj, nie licząc koncertów rockowych, nie ma szans spotkać kogoś takiego na ulicy gdziekolwiek. Subkultury może i podupadły, ale takich kuców było przecież zbyt wielu, żeby wszyscy wymarli xD
#pytanie #metal
źródło: 868E3C80-05A6-43E8-BCFD-D7151A3CE3DB
PobierzEh, kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów.
@
Mam taka teorie ze za młodości ludzi urodzonych w 80' i 90' gdy nie było powszechnej
Wygineli jak dinozaury └[⚆ᴥ⚆]┘
@marcez
Kiedyś mówili, że to przez tv metal staje się mniej popularny, bo leci tylko papka pop dla mas, a kiedyś to każdy sam sobie szukał tego co lubi (na
Dlatego jak już powstaje jakiś zespół rockowy (swoją drogą w ostatnich 12 latach powstało ich może z 5?) to ich target to ludzie grubo 30+.
Czasem się zdarzy przejść rynkiem miasta i trafić kogoś młodego, a czasem nawet i w długich piórach.
* brak łatwo dostępnej rozrywki co zachęca do wejścia w szeregi jakiejś subkultury
* dobry kontakt z ludzmi z subkultury
Dzisiaj przez internet zarówno jedno jak i drugie działa przeciwko subkulturom. Nie zmienia to faktu, że coś tam się ostało; zwłaszcza u kobiet. Dużo młodych dziewczyn jest na spektrum alternatywka/normatywka choć każda reprezentuje jakąś własną wariację na ten temat