Czy takie zapis w umowie b2b ( wykopowy programista ):
Wykonawca odpowiada za wszelkie szkody wyrządzone z tytułu niewykonania lub/i nienależytego wykonania niniejszej Umowy oraz szkody powstałe w związku ze świadczeniem usług objętych niniejszą Umową wyrządzone przez Wykonawcę, jak i osoby którymi posługiwał się przy wykonywaniu obowiązków wynikających z niniejszej Umowy, zarówno wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym.
jest sensowny? Czy można go jakoś ułagodnić bo jest dość ogólny i można programistę obciążyć nieograniczonymi kosztami w teorii. Jak to wygląda u was?
@darktemplar: nie mam takiego zapisu. Ten zapis jest tak ogólny, że możesz się kiedyś obudzić z wystawioną na Ciebie fakturą za bugfixing. 2 lata później. ( ͡°͜ʖ͡°)
@darktemplar: Ciężko ocenić nie czytając całej umowy. Musiał bym zobaczyć jak mam u siebie, ale na 100% podobny zapis jest - jednak w ujęciu całej umowy jest on sensownie rozpisany.
@darktemplar: Raczej to zapis standardowy, nikt nie obciąży Cię "nieograniczonymi kosztami" bo w praktyce Zamawiający będzie musiał wykazać, że faktycznie z Twojej winy ktoś inny poniósł szkodę. Ale przypuszczam,że również bez tego zapisu jako Wykonawca będziesz mógł być zawsze pociągnięty do odpowiedzialności w takim wypadku. Na Twoim miejscu jedyne co bym ograniczył to "okres gwarancyjny" w trakcie którego Zleceniodawca ma obowiązek zgłosić wszystkie ewentualne szkody (rozsądny termin to 12 miesięcy),
@darktemplar: Ja bym nie podpisał. Zbyt ogólny zapis. Co to znaczy przykładowo "wszelki szkody"? Wszelki szkody, to chociażby odszkodowanie z tytułu utraconych korzyści. Więc teraz wyobraź sobie sytuacje w której piszesz soft dla firmy produkcyjnej i w wyniku Twojego błędu soft nie działa przez 24h. Następnie owa firma występuje przeciwko Tobie do sądu o odszkodowanie w wysokości 100.000.000PLN bo tyle dziennie zarabiają a nie mogli przez nie działający soft.
@skejna: E-mail nie jest dowodem (wiem bo przerabialem).
@kot-z-cheshire: Moga sobie pisac :) Musze rzeczywiscie udowodnic materialna strate i ja wycenic (a to wymaga duzo i malo kto robi). Wizerunek to nie jest materialna strata.
Wykonawca odpowiada za wszelkie szkody wyrządzone z tytułu niewykonania lub/i nienależytego wykonania niniejszej Umowy oraz szkody powstałe w związku ze świadczeniem usług objętych niniejszą Umową wyrządzone przez Wykonawcę, jak i osoby którymi posługiwał się przy wykonywaniu obowiązków wynikających z niniejszej Umowy, zarówno wobec Zamawiającego, jak i wobec osób trzecich na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym.
jest sensowny? Czy można go jakoś ułagodnić bo jest dość ogólny i można programistę obciążyć nieograniczonymi kosztami w teorii. Jak to wygląda u was?
#b2b #firma #programowanie #dzialalnoscgospodarcza #dg #prawo #programista
Ewentualnie, po prostu należycie wykonać pracę i mieć na to kwity na mailach.
Też mi się wydaje jakiś taki zbyt ogólny
Komentarz usunięty przez autora
Oczywiście
@kot-z-cheshire: Moga sobie pisac :) Musze rzeczywiscie udowodnic materialna strate i ja wycenic (a to wymaga duzo i malo kto robi). Wizerunek to nie jest materialna strata.
Moge prosic aby ktos pomogl mi w moim watku :)