Wpis z mikrobloga

Mam problem z wysyłaniem maili w #laravel tak, aby zapisywały się w logu. Otworzyłem wątek na #stackoverflow, przeglądałem podobne tematy, niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Gdy próbuję wyłsać email po przez contact form dostaje błąd:

SwiftTransportException in AbstractSmtpTransport.php line 383: Expected response code 250 but got code "530", with message "530 5.7.1 Authentication required "

Kod formularza i funkcji wysyłającej - Klik

Konfiguracja drivera app/mail.php

'driver' => env('MAIL_DRIVER', 'log'),
Ktoś ma jakiś pomysł? Domyślam się że mogłem czegoś zapomnieć skonfigurować, ale wg. dokumentacji 'log' w driver wystarczy. #programowanie #php
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bozyszcze: Tak, teraz widze ze dałem kod po przeróbkach, wcześniej wartości z forma były wyłapywane i próbowałem je wysyłać, natomiast szukając rozwiązania odłączyłem forma i ustawiłem wysyłanie na sztywno, więc nie ważne co wpiszemy w niego, po kliknieciu submit wykona się kod kontrolera. Wcześniej błąd był ten sam.

Podsumowując - niepotrzebnie dawałem tu kod forma bo i tak nie biore z niego danych.
  • Odpowiedz
@Niecny: 5.2
Jeśli chcesz widziec jak wygląda email bez wysyłania go to lepiej uzyc mailcatcher. Po pierwsze zobaczysz jak faktycznie będzie wyglądał wizualnie wysyłany email i w razie potrzeby podejrzysz sobie wygenerowany kod.
  • Odpowiedz
@Bozyszcze: Dzięki, przy kolejnym projekcie na pewno, bo teraz piszę pracę inżynierską i tylko to mi nie chciało działać. Ale już sobie poradziłem. Tak jak myślałem, skonfigurowałem
app/config/mail.php

'driver' => env('MAIL_DRIVER', 'log'),
Ale nie zmieniłem konfiguracji .env ;) MAILDRIVER=smpt - po zmianie na log bangla. Dzięki za zainteresowanie :)
  • Odpowiedz
@Niecny: nie przyszło mi do głowy ,że masz ustawiony MAIL_DRIVER w mail.php i dodatkowo w .env :D
Ta wartość mail.php to dylko default value w przypadku gdy nie zdefiniujesz tego w .env
  • Odpowiedz
@Niecny: Miałem dokładnie tak samo przy upgradzie z 4.2 na 5.1, pomogło zmiana wersji Swiftmailer.

Niestety nie pamiętam dokładnie okoliczności. Good luck.
  • Odpowiedz