Wpis z mikrobloga

Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich uniwersytetów, które oferują studentom ubezpieczenia zdrowotne pokrywające koszty terapii hormonalnych oraz operacji zmiany płci. Rozwiązanie, bardzo często określane "medically necessary" (czyli niezbędne z punktu widzenia medycyny) powinno być w pełni refundowane. Co więcej, w 2008 roku American Medical Association opowiedziało się za takim leczeniem dla osób z zaburzeniami tożsamości płciowej:

But since 2008, the American Medical Association has advocated the same thing, for treatment of gender identity disorder. Other medical groups, like the American Psychiatric Association, have taken the same position. Several major insurers have taken the stance that the treatment, including surgery, can be considered medically necessary

Dlaczego (najczęściej) z powodów światopoglądowych mielibyśmy odmawiać ludziom leczenia, które tak bardzo może im ułatwić życie? Medycyna powinna być wolna od sporów politycznych i światopoglądowych. Przez lata próbowano rozwiązań farmakologicznych i nie przynosiły one oczekiwanych rezultatów. Dlatego też dzisiaj, poprzedzone długimi konsultacjami psychologicznymi i psychiatrycznymi, operacje zmiany płci są określane jako "medycznie niezbędne".

Miejmy nadzieję, że #dobrazmiana , którą widzimy obecnie na horyzoncie zmian w Polsce obierze takie działania z należytą uwagą i doczekamy się jasnego i klarownego stanowiska w sprawie refundacji operacji zmiany płci dla osób transseksualnych w Polsce.

#neuropa #lgbt oraz sekcja prawdziwie wolnościowa wśród kolegów z #4konserwy
d.....k - Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich u...

źródło: comment_cljamZl89Re6AmmsYupvZ85IQ2WDOCiR.jpg

Pobierz
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Keffiro: "W ustawie znajdują się takie zapisy, które pozwalają na wielokrotną zmianę płci" Wiesz ja naprawdę nie jestem jak wy lewicowcy szufladkujecie jakimś homofobem czy coś ale musisz przyznać, że jednak jest to dość mocny argument. Dodatkowo nadal nie wiem, dlaczego gdy ktoś chce zmienić płeć za własne pieniądze będąc pełnoletnim musi pozywać rodziców, bo z jakiego powodu ma ich pozwać? Rozumiem, że możesz nie znać na to odpowiedzi.

@
  • Odpowiedz
@owN_:

W ustawie znajdują się takie zapisy, które pozwalają na wielokrotną zmianę płci

To są urojone obawy. Nie masz pojęcia przez co trzeba przejść, żeby zmienić
  • Odpowiedz
@Keffiro: nie, natomiast uważam że powszechna PSEUDO akceptacja faktu że ktoś może się przerabiać z faceta na kobiete to jest zła droga leczenia. to nie jest rzecz pierwszej potrzeby a zabiegi są bardzo drogie. gdybyśmy mieli "luzy" w budżecie państwowej służby zdrowia to moglibyśmy to finansować. ale w momencie jak na diagnozę raka trzeba czekać tyle czasu że jest już za późno to wpychanie tam osób którym smutno bo urodzili
  • Odpowiedz
@dzordzyk: tak, wiem. W takim wypadku raczej powinna wystarczać opieka psychologiczna/psychiatryczna. Operacje, jeśli nie są to operacje niezbędne dla przeżycia, albo utrzymania zdrowia fizycznego, powinny być opłacane za własne pieniądze. Obczaj główną - ile dzieci dziennie wymaga kosztownych operacji w Polsce, a nie są refundowane, rodzice muszą zbierać prywatnie, a ty p--------z o operacjach, które nie są potrzebne dla życia, żeby były na koszt państwa. Może schowaj swój egoizm do
  • Odpowiedz
Dlaczego osoba transseksualna musi pozwać swoich rodziców? Z jakiego powodu, paragrafu ma ich pozwać? Pytam bo nie wiem po prostu. I czy jednak mógłbyś podać jeszcze jakiś inny przykład ograniczania praw?

@owN_: Żeby zmienić prawnie płeć trzeba wykorzystać ścieżkę z art 189 kpc, czyli powództwa o ustalenie dobra osobistego. Aby w ogóle móc korzystać ze środków ochrony dóbr osobistych muszą one zostać naruszone. Żeby dobro osobiste zostało naruszone, to musi
  • Odpowiedz
Medycyna powinna być wolna od sporów politycznych i światopoglądowych

@dzordzyk: Zgadzam się, i dlatego służba zdrowia powinna być w 100% prywatna, inaczej nie da się tych rzeczy odseparować.
  • Odpowiedz
@Keffiro: "To są urojone obawy. Nie masz pojęcia przez co trzeba przejść, żeby zmienić płeć." Proszę nie mów takich głupot, nie chcę Cię obrażać czy określać ale lewaki to samo krzyczeli np. gdy Rosja atakowała Ukrainę "jakie ataki tam się nic nie dzieje, to nie Rosja macie urojenia" albo z muzułmanami "przecież oni wszyscy są pokojowo nastawieni, przybywają tu po schronienie aby się asymilizować, to są wasze urojenia, że to
  • Odpowiedz
@larvaexotech:

wpychanie tam osób którym smutno bo urodzili się mając złą płeć jest po prostu żałosne

zaspokajania pewnych zachcianek

Nie ma sensu dalej gadać, bo Ty nie masz żadnego pojęcia z czym się
  • Odpowiedz
@owN_: W tym samym artykule jest napisane, jak to nieprzychylny rodzić może opóźniać postępowanie, mimo że faktycznie to nie ma nic do gadania. To jest sprawa ich pełnoletniego dziecka i nikogo innego.

Wierz mi, że ta nowa ustawa tworzyła dużo prostsze postępowanie i była najzwyczajniej w świecie zdroworozsądkowa. Doprowadzała do skrócenia procesu, jednocześnie gwarantując należyte traktowanie wnioskodawcy, bez uszczerbku dla meteorytyki rozstrzygnięcia.
Tutaj jest wpis na temat tejże nowelizacji
  • Odpowiedz
No spoko, to finansujcie sobie operacje 40 letnich facetów, by mogli zostawać 6 letnimi dziewczynkami.
Sam mam spieprzone serce, wątrobę, opłacicie mi w podatkach operacje, które w cale nie muszą poprawić mojego stanu zdrowia, także psychicznego? A takiego c---a, nie jestem na tyle chory, by państwo mi takie wybryki opłaciło, jestem zbyt chory by wykonywać cięższe prace fizyczne, ćwiczyć itd. Z wiki - "definicje psychologiczne – określają jako zdolność do twórczego rozwoju
  • Odpowiedz
@dumnie: Widzisz, opóźniają ale i tak i tak powód otrzyma pozytywne rozpatrzenie.
Okej powinna być taka ustawa, nie czepiam się tego ale jeśli jest w niej zawarte "W ustawie znajdują się takie zapisy, które pozwalają na wielokrotną zmianę płci" i pewnie jakieś inne kruczki to należy ją dopracować. W sumie to ciekawiło mnie tylko z jakiego artykułu i dlaczego zainteresowane osoby muszą sądzić się z rodzicami gdyż jakoś nie wnikałem
  • Odpowiedz
@dzordzyk: Kolego ciągle mówisz o tym, że to medyczny problem i to lekarz decyduje o tym czy pacjent potrzebuje zmiany płci. Jednak na co dzień oglądamy, hmm "ciekawych" ludzi, (żeby nie powiedzieć dziwadła) którzy skalpelem chirurga robią przeróżne rzeczy ze swoim ciałem, i do tej pory transwestytów zaliczałem właśnie do tej kategorii.
Mam jednak szacunek do badań naukowych i jeśli jest to faktycznie choroba wymagająca leczenia zmienię swoje podejście.

A
  • Odpowiedz
@dzordzyk: w polsce na prawdziwe niezbędne do życia operacje czeka się czasami po kilkanaście lat, dzieciaki z rzadkimi chorobami są zdane na ofiarność darczyńców lub skazane na śmierć bo NFZ nie refundację, a Ty chcesz refundacji k---a zmiany płci?!
Moze jeszcze tak refundacja operacji powiększenia p----i czy wydłużenia penisa? C--j z leczeniem raka czy operacjami na ortopedii na które czeka się lata.
  • Odpowiedz