Wpis z mikrobloga

Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich uniwersytetów, które oferują studentom ubezpieczenia zdrowotne pokrywające koszty terapii hormonalnych oraz operacji zmiany płci. Rozwiązanie, bardzo często określane "medically necessary" (czyli niezbędne z punktu widzenia medycyny) powinno być w pełni refundowane. Co więcej, w 2008 roku American Medical Association opowiedziało się za takim leczeniem dla osób z zaburzeniami tożsamości płciowej:

But since 2008, the American Medical Association has advocated the same thing, for treatment of gender identity disorder. Other medical groups, like the American Psychiatric Association, have taken the same position. Several major insurers have taken the stance that the treatment, including surgery, can be considered medically necessary

Dlaczego (najczęściej) z powodów światopoglądowych mielibyśmy odmawiać ludziom leczenia, które tak bardzo może im ułatwić życie? Medycyna powinna być wolna od sporów politycznych i światopoglądowych. Przez lata próbowano rozwiązań farmakologicznych i nie przynosiły one oczekiwanych rezultatów. Dlatego też dzisiaj, poprzedzone długimi konsultacjami psychologicznymi i psychiatrycznymi, operacje zmiany płci są określane jako "medycznie niezbędne".

Miejmy nadzieję, że #dobrazmiana , którą widzimy obecnie na horyzoncie zmian w Polsce obierze takie działania z należytą uwagą i doczekamy się jasnego i klarownego stanowiska w sprawie refundacji operacji zmiany płci dla osób transseksualnych w Polsce.

#neuropa #lgbt oraz sekcja prawdziwie wolnościowa wśród kolegów z #4konserwy
d.....k - Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich u...

źródło: comment_cljamZl89Re6AmmsYupvZ85IQ2WDOCiR.jpg

Pobierz
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego (najczęściej) z powodów światopoglądowych mielibyśmy odmawiać ludziom leczenia, które tak bardzo może im ułatwić życie?

@dzordzyk: Bo Jezus.
  • Odpowiedz
@dzordzyk: Prawdziwy liberał nie zabroni ci tego zabiegu wykonać ale na pewno nie zgodzi się na finansowanie operacji z publicznych pieniędzy. Jak dla mnie nikt nie powinien im zabraniać leczenia o ile sobie sami to leczenie ufundują, wręcz przeciwnie, nawet lepiej bo stworzy się nowa nisza na rynku lekarzy.
  • Odpowiedz
@dzordzyk:

Dlatego też dzisiaj, poprzedzone długimi konsultacjami psychologicznymi i psychiatrycznymi, operacje zmiany płci

Tak to właśnie wygląda, drodzy przeciwnicy praw osób transseksualnych utożsamiający się z prawą stroną sceny politycznej. Gadanie o operacji zmiany płci dostępnej według kaprysu możecie dodać do swojej dumnej kolekcji niczym nieuzasadnionych obaw, zaraz obok homoseksualizacji społeczeństwa czy upadku cywilizacji, bo jakiś czterdziestosześcioletni pan czuje się sześciolatką. Naprawdę myślicie, że ktoś zdecydowałby się na taki zabieg
  • Odpowiedz
Prawdziwy liberał nie zabroni ci tego zabiegu wykonać ale na pewno nie zgodzi się na finansowanie operacji z publicznych pieniędzy. Jak dla mnie nikt nie powinien im zabraniać leczenia o ile sobie sami to leczenie ufundują, wręcz przeciwnie, nawet lepiej bo stworzy się nowa nisza na rynku lekarzy.

@faoiltiarna: czy liberał równie ochoczo opowie się za samodzielnym finansowaniem leczenia nowotworu? To też choroba.
Dostęp do opieki medycznej prawem, a nie
  • Odpowiedz
@dzordzyk: Oczywiście. Ciężkie choroby finansowane tylko z pieniędzy fundacji charytatywnych oraz prywatnych pieniędzy. Dostęp do opieki medycznej, tak jak dostęp do samochodu, do ubrań, do jedzenia, do mieszkania jest przywilejem. Czy mówimy tutaj o państwie socjalistycznym czy może o prawdziwie liberalnym?
  • Odpowiedz
@xLibero: Nie, jedno to jedno, drugie to drugie. Wracając - dlaczego poważne psychiczne zaburzenia, które mogą być w większości wyleczone operacyjnie negujesz? Skąd w ogóle pomysł wybiórczego leczenia?
  • Odpowiedz