Wpis z mikrobloga

Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich uniwersytetów, które oferują studentom ubezpieczenia zdrowotne pokrywające koszty terapii hormonalnych oraz operacji zmiany płci. Rozwiązanie, bardzo często określane "medically necessary" (czyli niezbędne z punktu widzenia medycyny) powinno być w pełni refundowane. Co więcej, w 2008 roku American Medical Association opowiedziało się za takim leczeniem dla osób z zaburzeniami tożsamości płciowej:

But since 2008, the American Medical Association has advocated the same thing, for treatment of gender identity disorder. Other medical groups, like the American Psychiatric Association, have taken the same position. Several major insurers have taken the stance that the treatment, including surgery, can be considered medically necessary

Dlaczego (najczęściej) z powodów światopoglądowych mielibyśmy odmawiać ludziom leczenia, które tak bardzo może im ułatwić życie? Medycyna powinna być wolna od sporów politycznych i światopoglądowych. Przez lata próbowano rozwiązań farmakologicznych i nie przynosiły one oczekiwanych rezultatów. Dlatego też dzisiaj, poprzedzone długimi konsultacjami psychologicznymi i psychiatrycznymi, operacje zmiany płci są określane jako "medycznie niezbędne".

Miejmy nadzieję, że #dobrazmiana , którą widzimy obecnie na horyzoncie zmian w Polsce obierze takie działania z należytą uwagą i doczekamy się jasnego i klarownego stanowiska w sprawie refundacji operacji zmiany płci dla osób transseksualnych w Polsce.

#neuropa #lgbt oraz sekcja prawdziwie wolnościowa wśród kolegów z #4konserwy
d.....k - Cieszy mnie to niezmiernie, że mogę pracować na jednym z 70 amerykańskich u...

źródło: comment_cljamZl89Re6AmmsYupvZ85IQ2WDOCiR.jpg

Pobierz
  • 111
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kocham_jeze:

uważam, że problemy zdrowotne pokroju depresji są bardziej istotne i rzeczywiste, i tyle

Popatrz na statystyki z infografiki. Naprawdę uważasz, że to mało istotne i rzeczywiste?
  • Odpowiedz
@Keffiro: Jak najbardziej tak uważam. Pomijając fakt, że nie będę formował poglądów posługując się jedną infografiką (której nie da się otworzyć w nowej karcie więc nic na niej nie widzę) sygnowaną przez TSER (czyli możliwy bias na korzyść ich zdania), to depresja jest dużo bardziej powszechnym problemem, i dużo groźniejszym w globalnej skali. Możesz spróbować udowodnić mi źle, ale będziesz potrzebował do tego sporo infografik.
  • Odpowiedz
@Keffiro: nie wiem czy bym się przespał. ale potencjalnie mógłbym, gdybym np sie zakochał w niej czy gdyby po prostu mi się podobała. a czy Ty widząc elegancką laskę i mając na nią mega ochotę, zmieniłbyś zdanie gdyby Ci powiedziała że jest w rzeczywistości kolesiem z uciętą fujarą?

rozpatrujemy dwie różne rzeczy. załóżmy że ta "kobieta" pociągałaby Cię fizycznie (co jak zaznaczyłeś, lub jeden z Twoich kolegów wyżej, jest możliwe
  • Odpowiedz
@dzordzyk: Wiesz to nie jest takie proste jak Ci się wydaje, aktualnie jak powszechnie wiadomo szpitale są zadłużone i nie ma zbytnio pieniędzy na finansowanie dodatkowych kosztownych operacji już teraz do byle "prostego" czy poważnego zabiegu czeka się latami prawda? Niestety nie da rady wszystkiego sfinansować, gdybym na przykład chciał dokonać operacji plastycznej mojej twarzy bo mi się nie podoba to państwo powinno mi opłacić taki zabieg?

@Keffiro:
  • Odpowiedz
@larvaexotech:

czy Ty widząc elegancką laskę i mając na nią mega ochotę, zmieniłbyś zdanie gdyby Ci powiedziała że jest w rzeczywistości kolesiem z uciętą fujarą?

Szczerze mówiąc nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie ze stuprocentowym przekonaniem z jednej prostej przyczyny – nigdy w życiu nie miałem takiej sytuacji, więc trudno mi powiedzieć, jak bym się zachował. Ale raczej jestem nastawiony tak, że przestałbym być nią zainteresowany. Co w
  • Odpowiedz
@owN_:

Nie wydaje mi się żeby takie osoby miały jakoś specjalnie ograniczone prawa

Pierwsze dwie kwestie z brzegu, które jasno wskazują na ułomność obecnego
  • Odpowiedz
@Keffiro: i widzisz. tak naprawdę mamy ten sam punkt widzenia, tylko Ty mówisz tak żeby było modnie i kolorowo a ja nazywam rzeczy po imieniu. skoro dyskwalifikujesz "ją" z powodu tego że kiedyś była chłopcem to znaczy że to wszystko co głosicie jest pełne fałszu i hipokryzji. no bo jak "jesteś pełnoprawną kobietą" ale skreślasz ją bo zmieniła płeć? to jest właśnie kwintesencja tych lewicowych poglądów - "zgadzam się byle
  • Odpowiedz
@dzordzyk: "zabieg jest niezbędny z punktu widzenia medycznego" co przez to rozumiesz? Jak dla mnie jeśli operacja zmiany płci bezpośrednio uchroni człowieka przed śmiercią to powinno to być wspomagane w innym wypadku wiesz, to jest po prostu ułatwienie życia, poprawa jego jakości tak jak operacja plastyczna twarz, jeśli nie mielibyśmy takich zadłużeń szpitali i byłyby na to pieniądze to pewnie oczywiście po ustaleniu innych priorytetowych operacji itp, zabieg zmiany płci
  • Odpowiedz
@larvaexotech:

no bo jak "jesteś pełnoprawną kobietą" ale skreślasz ją bo zmieniła płeć?

Uważam, że chorobliwie gruba dziewczyna też jest pełnoprawną kobietą, ale nie wyobrażam sobie, żebym kiedykolwiek z którąś chciał przeżyć intymne
  • Odpowiedz
@Keffiro: czyli rozumiem że np. chore serce Twojej małżonki stawiasz na równi z chęcią odcięcia sobie fiuta? słuchaj, jak tak bardzo to tolerujesz i tak bardzo to lubisz, to finansuj z własnej kieszeni zbiórki na operacje zmiany płci. przecież masz do tego prawo. tylko nie każ wszystkim innym dokładać się do tego bo są ludzie którzy po prostu tego nie chcą robić.

a Ty jesteś zwyczajnym hipokrytą bo jak głosisz
  • Odpowiedz
Ale b---y tutaj lecą -> leczenie tylko za własne pieniądze (usa to dobry przykład jak pięknie to nie funkcjonuje :D), transgender = p-------a => imigranci.
Stereotypy, wierzenia, widzimisie.
wykop ©
  • Odpowiedz
zabieg jest niezbędny z punktu widzenia medycznego" co przez to rozumiesz?

@owN_: dość standardowo. Działania mające na celu zapobiegnięcie, diagnozę i leczenie poniżej wymienionych.

“medically necessary” is defined as “health-care services or supplies needed to prevent, diagnose, or treat an illness, injury, condition, disease, or its symptoms and that meet accepted standards of medicine.”
  • Odpowiedz
@larvaexotech:

czyli rozumiem że np. chore serce Twojej małżonki stawiasz na równi z chęcią odcięcia sobie fiuta?

Aha, czyli od teraz będziemy wartościować choroby i mówić, kto jest godny leczenia? Stawiasz dziewczynkę chorą na raka na równi z osobą, która potrzebuje drobnej korekty wzroku? Stawiasz młodego mężczyznę, który doznał poparzeń trzeciego stopnia podczas pracy w hucie na równi z idiotą, który poparzył sobie palce petardą? Stawiasz osobę po kolostomii na
  • Odpowiedz