Wpis z mikrobloga

Mirki, stało się. Kupiłem dom, na razie jestem stanie surowym ale za niedługo deweloper zacznie go doprowadzać do stanu deweloperskiego. Na początku musze ogarnąć mniej więcej elektryke, czyli gdzie kontakty, punkty świetlne, jakieś czujniki, instalacje pod pseudo inteligentny dom itp. Czy ktoś ostatnio się tym zajmował i poratuje jakaś rada? Oczywiście instalacja będzie wykonywana przez elektryka z doświadczeniem ale na pewno warto się w temacie trochę zorientować i posłuchać rad ludzi bardziej doświadczonych.
Odnośnie domu, to 160m2 dwa piętra plus użytkowe poddasze które trzeba będzie ocieplić. Ogrzewanie podłogowe. Chciałbym mieć możliwość sterowania piecem gazowym z poziomu telefonu, jakieś czujniki dotknięcia okien i sam nie wiem jeszcze co. Ogólnie widzę ze dużo do ogarnięcia przede mną. Z chęcią nawet bym zapłacił za bardziej fachową pomoc, dom będzie na Śląsku. Z góry dziękuję za rady i pewno nie raz jeszcze napisze pod tym tagiem...
#budujzwykopem #elektryka #inteligentnydom
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oczywiście instalacja będzie wykonywana przez elektryka z doświadczeniem

Jak to twój zaufany elektryk to ok.
Ja byłem ostatnio u kolegi, kupił mieszkanie. Instalacja ethernetowa na kablu ytksy łączonym po drodze który nigdy się nie zapnie na gbit. W gniazdkach pomieszanie z poplątaniem, pobeczkowane kable, bez ładu i składku.
Pan fachura stwierdził, że kabel sat to w pokoju jest jeden z multiswitcha, kolega ma sobie dokupić rozgałęźnik i podłączyć drugi pokój - oczywiście
  • Odpowiedz
@ZostawcieGoOnJestSpoko: niestety elektryk od wykonawcy. Na szczęście tam nie ma jeszcze tynków wiec cała instalacje będę widział i kontrolował. Na dobrą sprawę kabli sieciowych nie będę kładł. Przy współczesnych możliwościach WiFi nie widzę potrzeby mieć neta po kablu gdziekolwiek w domu.
  • Odpowiedz
@eXe1987:
Polecam pogadać z kolesiem który ci wylewa posadzke, daj mu parę zlociszy (oczywiście nie przy wszystkich) a koleś odpicuję ci na zicher. Zwracaj uwagę też na ludzi przy miksokrecie. Szkoda że nie możesz "swojego" pracownika tam zamontować. A na co zwracać najbardziej uwagę? Na ich pakamere, jeżeli takową posiadają. Jeżeli jest syfiasta to pewnie na o-------l wszystko robią. Jeżeli jest czysta to już są dla nich propsy. Ale jak
  • Odpowiedz
@ZostawcieGoOnJestSpoko: siedzę zawodowo w IT i prawdę mówiąc nie potrzebuje dysków sieciowych w domu, nasow czy innych wymyslow. Jak mam potrzebę to używam chromcasta lub dysku zewnętrznego.
@cool_de_luxe: do wylewanie posadzek jeszcze daleko ale na pewno zapamiętam sobie ze masz o tym pojęcie i przed samą wylewka jeszcze podpytam, dzięki :)
  • Odpowiedz
@eXe1987: Od razu też pytaj "wylewającego" jaki styropian. Abyś na tym też nie popłynął. A trochę złociszy to kosztuję.
Nie mówię że "wylewający" to jakiś guru, ale przy dobrej gadce da ci parę tipów i chociaż ci nie o-------i kieszeni jak kierownik ekipy :)
  • Odpowiedz
@eXe1987: Odpowiedni do zamierzeń i specyfikacji a nie jak "kierownik" chcę.
Jeżeli na rysunku jest styropian 2mm do wyłożenia instalacji grzewczej na podłodzę to nie kupujesz 4mm co się często zdarza (znajomy w hurtowni i ma "taniej") Od razu mówię żebyś mnie żle nie zrozumiał, TAK Najpierw grubą folia na beton pózniej znów specjalną folię, na to dopiero "kładziesz" instalację grzewczą ale też układasz (jak puzzle) styropian.Na wszystko kładziesz grubą
  • Odpowiedz
@eXe1987: Echhhh ta święta naiwności. Akurat robiłem u dewelopera na całkiem dużym osiedlu.
Jak najtaniej, jak najszybciej i aby ładnie wyglądało. Akurat "mój" skład się wywiązał z oczekiwań ale podwykonawcy dewelopera? W niektórych mieszkaniach ekipy zapomniały nawet odpływy do ubikacji zrobić. Hydraulika? Na moje oko? Dwa trzy lata i p--------e wszystko w pisdu. Ot taka historyjka :P A deweloper i zwłaszcza jego marka znana na całą Polskę.
  • Odpowiedz
@eXe1987: na dniach będę miał swój w stanie deweloperskim.
Rozplanuj sobie punkty świetlne, kontakty, punkty alarmu itp.
Dociagnij przewody z centrali alarmu do puszek sterowania roletami oraz do rozdzielki elektrycznej (będziesz mógł sterować obwodami przez alarm). Dobrze jak przy centrali alarmu masz ethernet.
Poczytaj o ustawieniu i doborze czujek ruchu (czujka wejścia, montaż przy oknie, kominek...), kładź kabel 8 żył skoro chcesz pseudoautomatyke. Zastanów sie tez nad czujką czadu, gazu,
  • Odpowiedz
@eXe1987: Kolego po pierwsze to jak już uzgodnisz projekt wykonawczy wszystkich instalacji jakie planujesz mieć w domu to zarządzaj dokumentacji zdjęciowej prac ulegających zakryciu. Oczywiście gdy tylko będziesz na budowie rób także własną. Oszczędzisz sobie później nerwów, bo to co później otrzymasz w dokumentacji powykonawczej (o ile w ogóle taką otrzymasz) niekoniecznie będzie zgodne ze stanem faktycznym. Chcesz więcej info to pisz na priv (w wolnej chwili coś mogę jeszcze
  • Odpowiedz