Aktywne Wpisy
enron +264
45 054 490 726 + 939 887 974= 46 994 398 700
Cóż mogę rzec - kolejna wycieczka wokół Słońca za mną! To już moje ostatnie #urodziny z czwórką na czele, za rok zmieniam kategorię wiekową (ʘ‿ʘ)
Pech, że tego samego dnia jedna małpa ze wschodu świętuje rocznicę swojej wycieczki - ale nie zamierzam się tym przejmować
Cóż mogę rzec - kolejna wycieczka wokół Słońca za mną! To już moje ostatnie #urodziny z czwórką na czele, za rok zmieniam kategorię wiekową (ʘ‿ʘ)
Pech, że tego samego dnia jedna małpa ze wschodu świętuje rocznicę swojej wycieczki - ale nie zamierzam się tym przejmować
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Czarny_Wilk +123
#kiszak Ponieważ meta zmienia się co chwilę i coraz trudniej nadążyć, przygotowałem mały TLDR timeline'u ostatnich wydarzeń
KISZAK
2019 - Kiszak bije pijanego człowieka i następnie on lub jego znajomi wrzucają w sieć nagranie żeby pochwalić się wyczynem https://streamable.com/2tbpf
2024
KISZAK
2019 - Kiszak bije pijanego człowieka i następnie on lub jego znajomi wrzucają w sieć nagranie żeby pochwalić się wyczynem https://streamable.com/2tbpf
2024

Odnośnie domu, to 160m2 dwa piętra plus użytkowe poddasze które trzeba będzie ocieplić. Ogrzewanie podłogowe. Chciałbym mieć możliwość sterowania piecem gazowym z poziomu telefonu, jakieś czujniki dotknięcia okien i sam nie wiem jeszcze co. Ogólnie widzę ze dużo do ogarnięcia przede mną. Z chęcią nawet bym zapłacił za bardziej fachową pomoc, dom będzie na Śląsku. Z góry dziękuję za rady i pewno nie raz jeszcze napisze pod tym tagiem...
#budujzwykopem #elektryka #inteligentnydom
@eXe1987: deweloper*, jak stan deweloperski
Komentarz usunięty przez autora
Nic z powyższych? Szczęścia życzę.
Jak to twój zaufany elektryk to ok.
Ja byłem ostatnio u kolegi, kupił mieszkanie. Instalacja ethernetowa na kablu ytksy łączonym po drodze który nigdy się nie zapnie na gbit. W gniazdkach pomieszanie z poplątaniem, pobeczkowane kable, bez ładu i składku.
Pan fachura stwierdził, że kabel sat to w pokoju jest jeden z multiswitcha, kolega ma sobie dokupić rozgałęźnik i podłączyć drugi pokój - oczywiście
@ZostawcieGoOnJestSpoko: Co xD
Zachce ci się dysku sieciowego czy wysyłania kilkudziesięciu GB do drugiego pc i wifi o dupe potłuc.
@Migfirefox: No Ethernet po kablu telefonicznym. Pan nie widzi różnicy i powiedział, że bez problemu on to połączy, zarobi i będzie działać. Dzisiaj tam jadę. Inwestycja http://www.blizniacza.pl/ :D
Polecam pogadać z kolesiem który ci wylewa posadzke, daj mu parę zlociszy (oczywiście nie przy wszystkich) a koleś odpicuję ci na zicher. Zwracaj uwagę też na ludzi przy miksokrecie. Szkoda że nie możesz "swojego" pracownika tam zamontować. A na co zwracać najbardziej uwagę? Na ich pakamere, jeżeli takową posiadają. Jeżeli jest syfiasta to pewnie na o-------l wszystko robią. Jeżeli jest czysta to już są dla nich propsy. Ale jak
@cool_de_luxe: do wylewanie posadzek jeszcze daleko ale na pewno zapamiętam sobie ze masz o tym pojęcie i przed samą wylewka jeszcze podpytam, dzięki :)
Nie mówię że "wylewający" to jakiś guru, ale przy dobrej gadce da ci parę tipów i chociaż ci nie o-------i kieszeni jak kierownik ekipy :)
Jeżeli na rysunku jest styropian 2mm do wyłożenia instalacji grzewczej na podłodzę to nie kupujesz 4mm co się często zdarza (znajomy w hurtowni i ma "taniej") Od razu mówię żebyś mnie żle nie zrozumiał, TAK Najpierw grubą folia na beton pózniej znów specjalną folię, na to dopiero "kładziesz" instalację grzewczą ale też układasz (jak puzzle) styropian.Na wszystko kładziesz grubą
Jak najtaniej, jak najszybciej i aby ładnie wyglądało. Akurat "mój" skład się wywiązał z oczekiwań ale podwykonawcy dewelopera? W niektórych mieszkaniach ekipy zapomniały nawet odpływy do ubikacji zrobić. Hydraulika? Na moje oko? Dwa trzy lata i p--------e wszystko w pisdu. Ot taka historyjka :P A deweloper i zwłaszcza jego marka znana na całą Polskę.
Rozplanuj sobie punkty świetlne, kontakty, punkty alarmu itp.
Dociagnij przewody z centrali alarmu do puszek sterowania roletami oraz do rozdzielki elektrycznej (będziesz mógł sterować obwodami przez alarm). Dobrze jak przy centrali alarmu masz ethernet.
Poczytaj o ustawieniu i doborze czujek ruchu (czujka wejścia, montaż przy oknie, kominek...), kładź kabel 8 żył skoro chcesz pseudoautomatyke. Zastanów sie tez nad czujką czadu, gazu,