Wpis z mikrobloga

Mirki, stało się. Kupiłem dom, na razie jestem stanie surowym ale za niedługo deweloper zacznie go doprowadzać do stanu deweloperskiego. Na początku musze ogarnąć mniej więcej elektryke, czyli gdzie kontakty, punkty świetlne, jakieś czujniki, instalacje pod pseudo inteligentny dom itp. Czy ktoś ostatnio się tym zajmował i poratuje jakaś rada? Oczywiście instalacja będzie wykonywana przez elektryka z doświadczeniem ale na pewno warto się w temacie trochę zorientować i posłuchać rad ludzi bardziej doświadczonych.
Odnośnie domu, to 160m2 dwa piętra plus użytkowe poddasze które trzeba będzie ocieplić. Ogrzewanie podłogowe. Chciałbym mieć możliwość sterowania piecem gazowym z poziomu telefonu, jakieś czujniki dotknięcia okien i sam nie wiem jeszcze co. Ogólnie widzę ze dużo do ogarnięcia przede mną. Z chęcią nawet bym zapłacił za bardziej fachową pomoc, dom będzie na Śląsku. Z góry dziękuję za rady i pewno nie raz jeszcze napisze pod tym tagiem...
#budujzwykopem #elektryka #inteligentnydom
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eXe1987: do wody użytkowej nie ma wcale, rozprowadzana jest przez ciśnienie w instalacji. A ciśnienie to robi albo hydrofor (z pompą ;), albo masz ciśnienie z wody miejskiej. W sumie nie pisałeś skąd masz wodę.
  • Odpowiedz
@eXe1987: to możesz mieć problem z wentylacją mechaniczną, chyba musi być tam wyciągająco-wdmuchująca czy jakoś tak, jeszcze zależy od typu kotła. Łazienka to miejsce odpoczynku, nie masz żadnego pomieszczenia gospodarczego w domu? Pralkę też postawisz w łazience?
  • Odpowiedz
@eXe1987: to jeśli wodę użytkową ciepłą masz z miasta, to kocioł tylko do ogrzewania, jednofunkcyjmy. Ale pompy do podłogówki i kaloryferów musisz zainstalować. Do tego przepisy mówią, że w pomieszczeniu z kotłem wentylacja musi być grawitacyjna. Lepiej przenieś ten kocioł, choćby do garażu
  • Odpowiedz
@marek22: są dwie łazienki i trochę miejsca w garażu. Nie widzę problemu z pralka. Pamiętajcie że dom nie był budowany od zera a już stoi. Musze się trochę dostosować.
@tru21: nie wnikajmy juz w technikę grzewcza póki nie dowiem się bardziej co i jak. Teraz muszę wymyślić czy robić odkurzacz centralny i rekuperacje :)
  • Odpowiedz
@eXe1987: wszystko się wiąże :) pamiętaj też, że jeśli wybierzesz rekuperację to:
- kominek musi mieć szczelną komorę spalania (100% powietrza spoza domu, odpada też opcja kurtyny powietrznej oczyszczającej szybę)
- jak wyżej pisałem piec nie może być w łazience
  • Odpowiedz
@tru21: kocioł gazowy chyba może być z zamkniętą komorą spalania (czyli tak samo jak kominek - powietrze z zewnątrz) ale musi być specjalna wentylacja
@eXe1987: rekuperację lepiej zrób, ja sam się nad nią zastanawiam bo mi się w kilku pomieszczeniach robi grzyb pod sufitem a kratki wentylacyjne pozatykane bo wiało zimne powietrze przez nie.
  • Odpowiedz
@eXe1987: mam strych niezamieszkały więc zawsze można tam skuć chudziaka, wyciąć w styropianie (ociepleniu stropu) dziury na kanały i przekuć się w kilku miejscach na dół na kratki
  • Odpowiedz