Wpis z mikrobloga

Mirki, stało się. Kupiłem dom, na razie jestem stanie surowym ale za niedługo deweloper zacznie go doprowadzać do stanu deweloperskiego. Na początku musze ogarnąć mniej więcej elektryke, czyli gdzie kontakty, punkty świetlne, jakieś czujniki, instalacje pod pseudo inteligentny dom itp. Czy ktoś ostatnio się tym zajmował i poratuje jakaś rada? Oczywiście instalacja będzie wykonywana przez elektryka z doświadczeniem ale na pewno warto się w temacie trochę zorientować i posłuchać rad ludzi bardziej doświadczonych.
Odnośnie domu, to 160m2 dwa piętra plus użytkowe poddasze które trzeba będzie ocieplić. Ogrzewanie podłogowe. Chciałbym mieć możliwość sterowania piecem gazowym z poziomu telefonu, jakieś czujniki dotknięcia okien i sam nie wiem jeszcze co. Ogólnie widzę ze dużo do ogarnięcia przede mną. Z chęcią nawet bym zapłacił za bardziej fachową pomoc, dom będzie na Śląsku. Z góry dziękuję za rady i pewno nie raz jeszcze napisze pod tym tagiem...
#budujzwykopem #elektryka #inteligentnydom
  • 97
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eXe1987: jeżeli masz głownie podłogówkę, to zwróć uwagę na to, że nagrzewanie i ochładzanie domu trwa. Przy kaloryferach mogłeś sobie ustawić dzień 23, noc 20 i rano jak sie piec włączył to po godzinie było ciepło.
Podłogówka nagrzewa posadzkę, ściany itp. i dopiero potem ciepło zacznie przenikać.
Piszę o tym, żebyś potem nie dał 2kPLN za super termostaty z programowaniem 24h i 7 dni w tygodniu, skoro system grzewczy i
  • Odpowiedz
@eXe1987: ja z czysto użytkowego podejścia. Jedź tam dużo wcześniej i sobie narysuj gdzie chcesz gniazdko i włącznik. Potem wróć za 2 dni i sprawdź sobie czy koncepcja Ci się nie zmieniła.
A potem przeprowadź podstawowe scenariusze: wchodzisz / wychodzisz do kuchni / łazienki / innego pomieszczenia i gdzie spodziewasz się włącznika albo gniazdka. Ja mam w kilku miejscach zrobione totalnie bez sensu, bo wymyślaliśmy przy elektryku (bez wcześniejszego zastanowienia)
  • Odpowiedz
@mattcabb: dzięki za tipy, na pewno w tych kwestiach się dokształcę i zobaczę co i jak.
@oizo: zdjęcia oczywiście będę robił jak tylko będę w stanie. Plusem jest to, że to bliżniak i za ścianą, dwa tygodnie przede mną w robocie jest kumpel z pracy, zawsze to dodatkowa pomoc. Na pewno się odezwę z paroma pytaniami, ale to dopiero jak nabiore trochę wiedzy, bo teraz to jestem raczej
  • Odpowiedz
@eXe1987: Na bank 3 fazy. Dowiedz się jaki układ sieci będzie u Ciebie, to ważne jak instalacja będzie robiona. Do kuchni, piwnicy, garażu pociągnij przewody siłowe 5x4mm^2, dowiedz się w jaki sposób ędzie łączona instalacja. Puszkowo czy nie. W jaki sposób łączą w punktach: skrętka, wago czy kostka.

Edit, dowiedz się jakie przewody stosują. Do tego jakiego typu będą kłaść na zewtnąrz, [pwinien być YKY]
  • Odpowiedz
najwyżej kabel czy puszke się zatynkuje a w razie czego 'odnajdzie' lepiej mieć więcej niż mniej ;)

@eXe1987: Pamiętam jak zakładałem gniazdka i pomyślałem sobie 'o, w tym pokoju przydałoby się gniazdko ethernet, szkoda, że o tym nie pomyślałem wcześniej'. Później przeglądam zdjęcia jakie robiłem po instalacji, a tu jak byk jest puszka z ethernetem, tylko zatynkowana.
Taka sama sytuacja tylko z kablem antenowym jest w innym pokoju.

A w kotłowni mam 4
  • Odpowiedz
@eXe1987: jestem świeżo po budowie :) parę uwag ode mnie:
1. Pomyśl o kosztach ogrzewania. Ja mam rekuperację - mega polecam. Da się to zamontować na tym etapie. Jest kosztowne, ale komfort uzytkowania domu jest znacznie wyższy i szybko się zwraca. Zalety zweryfikowane organoleptycznie:
- wczoraj, przy temp -5 nawiew z wentylacji ok 13 st, grawitacyjnie mialbym po prostu -5 do ogrzania
- osusza powietrze, co docenisz po tynkach :)
- nie ma
  • Odpowiedz
@eXe1987: zrób sobie pomieszczenie techniczne w którym będziesz miał rozdzielnicę i wszystkie media wprowadzone, przygotuj sobie przepusty, jak do bramy będziesz zakopywał kabel to dorzuć rurę na domofon a przy okazji przeciągniesz w niej internet do domu (chyba że masz z innej strony). Instalacja bezpuszkowa, łączenia pod osprzętem na szybkozłączkach, puszki do mocowania osprzętu na wkręty a nie łapki, do oświetlenia przewody 4 żyłowe na podwójne włączniki, na koniec projekt
  • Odpowiedz