Wpis z mikrobloga

Takie pytanie, bo tutaj #programowanie raczej:
Ile zarabia rozgarnięty Sysadmin od Linuksa/BSD, co to jest samodzielny i ogólnie się zna, a z konkretniejszych rzeczy to ogarnia sieci (DNSy, firewall, ...), wirtualizację, backupy, monitoring i coś tam w Perlu napisze?
Chodzi oczywiście o Polskę i stawkę netto na godzinę.
#it #sysadmin #linux #unix #praca #kiciochpyta

• 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@less_is_more: Nie chodzi o kogoś na full time, ale na ogarnianie "zrób to", "zrób tamto" w rozsądnym czasie + ew. reagowanie w rozsądnym czasie. (Mowa o dwóch różnych "rozsądnych czasach" rzecz jasna.)
  • Odpowiedz
@Kajakiem_przez_Tybet: Powinien. Ja nie jestem adminem, ale nie byłbym w stanie podpisać umowy na "swój własny uptime" na 99.99% czasu w roku. Coś bardziej na zasadzie: "normalna robota w normalnym czasie", a incydenty ASAP. (Przy czym jak masz 40 st. gorączki to może lepiej nie reaguj... ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
  • Odpowiedz
admin powinien zareagować od razu i być dostępny 24/7

@Kajakiem_przez_Tybet: To zalezy od rodzaju i tresci umowy.

Zatem zapytam: dlaczego?

@alosha: Musisz podac konkrety: za co bedzie admin odpowiadał, jaki jest czas reakcji w przypadku inydentow, jakie jest SLA i wiele wiele innych. To co podajesz to tylko rzucenie informacji ze "kogoś" potrzebujesz. Moze wystarczy zeby złapać z kimś kontakt, ale i tak podczas rozmowy padną pytania o
  • Odpowiedz
Musisz podac konkrety: za co bedzie admin odpowiadał, jaki jest czas reakcji w przypadku inydentow, jakie jest SLA i wiele wiele innych. To co podajesz to tylko rzucenie informacji ze "kogoś" potrzebujesz. Moze wystarczy zeby złapać z kimś kontakt, ale i tak podczas rozmowy padną pytania o konkrety, takze dobrze jakbys był na nie przygotowany.

@less_is_more: Zgadzam się na 200%. Przy czym to nie ja będę rozmawiał, a znajomy powiedział,
  • Odpowiedz
@alosha: 4-11k netto

wiem ze szeroko ale taka jest polska jest poprostu duzy ludzi ktorzy nawet jak maja wiedze i umiejetnosci to nie umieja negocjowac i pracodawca ktory umie cisnac robi z nich szmate
  • Odpowiedz
@alosha: ok 100pln/h, lamp, wordpress, backup, firewall, nie wyłącznie selinuksa ;-), liczę 1 godzinę w tygodniu na aktualizację i sprawdzenie czy wszystko ok, dla mnie to dodatkowa praca
  • Odpowiedz