Wpis z mikrobloga

@edgar_k: umrzyj cieciu :)

@Notomozemalaanegdotka php.net i symfony.com - wiecej nie potrzebujesz na początek. Książki są do bani, zwlaszcza te po polsku, pare lat wstecz do angielskich oryginalow i nieaktualne juz na starcie.

najlepiej zacznij od wymyslenia czegos prostego i znalezienia sposobu na zrealizowanie tego np. w Symfony. Najlepsza metoda :) Wszystkie Twoje problemy wyjda w praniu i rozwiazanie ich znajdziesz w bardzo dobrze napisanych docsach.
  • Odpowiedz
Z tego, że php ma bardzo dobrą dokumentację?

@siwersss: Dokumentacje, społecznośc, zastosowania, wydajnośc, spójność, framework, słowem - wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
świnie kwiczą ;)

@uirapuru: raczej na kazdym kroku muszą podkreslac, że ich jenzyk tez jest prawdziwy i juz nawet mozna klasy robic i wcale nie ssie a w ogole to w wersji siedem bedzie szybki i nawet mvc ma (chociaz nie ma), i ze dokumentacja najlepsza na swiecie, bo komentarze, takie dobre, wow, a rzutowania stringow na numerki przy porownaniu dalej nie poprawili :D
  • Odpowiedz
@saul: z terminów psychologicznych związanych z PHP to ja kojarzę syndrom sztokholmski.

Serio, czemu ludzie klepiący w innych językach są zwykle świadomi ich problemów, a jak ktoś doczepi się tego badziewka to zaraz phpowcy najeżdząją jak husaria?
  • Odpowiedz
@szatkus: problemy typu "rzutowania stringow na numerki przy porownaniu" wynikają z niewiedzy na temat czym de facto jest dany język i co oznacza, że język jest dynamicznie typowany.

Serio, czemu ludzie, którzy znają php z 2000 roku mają najwięcej do powiedzenia w tej kwestii, a jak ktoś postanowi to podważyć, to zaraz nadjeżdża husaria kolejnych hejterów ze wsparciem?
  • Odpowiedz
@szatkus: ja jestem świadom wielu problemow php i nie ruszają mnie one, bo poruszam się w działce, do której php się dobrze nadaje, po drugie znam obejscia pewnych problemow. Kto tu najechał na kogo?
  • Odpowiedz
@uirapuru: nie wiem, nie znam Symfony, to kolega tam wyżej powiedział, że doci w Symfony to jak Django.

W Django generalnie jest tak, że dokumentacja jest, jest jej dużo, jak ktoś chce się nauczyć frameworku to ma co czytać. Ale jak w pracy potrzebujesz coś szybko sprawdzić to ten chaos utrudnia znalezienie konkretów.

Czy w Symfony też tak jest?
  • Odpowiedz