Wpis z mikrobloga

Robię stronę, której zawartość będzie zależna od miasta odwiedzającego. Miasto chcę rozpoznawać po adresie IP a dodatkowo user może się przełączać między miastami.

Ale teraz rodzi się pytanie - jak to rozwiązać, żeby Google indeksowało wszystkie obiekty ze strony, z wszystkich miast?

Czy sama sitemapa z wszystkimi obiektami wystarczy?
Może jakieś inne pomysły?

#webdev #google #seo #pozycjonowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Domons: nigdy nie będziesz mieć pewności, że IP klienta będzie wskazywać na jego faktyczną (czy nawet przybliżoną) lokalizację na mapie. To zależy chociażby od infrastruktury ISP.
  • Odpowiedz
Ale teraz rodzi się pytanie - jak to rozwiązać, żeby Google indeksowało wszystkie obiekty ze strony, z wszystkich miast?

@Domons: Jeśli user będzie się przełączał między miastami to zrób to normalnie linkami. strona.pl/warszawa/ strona.pl/krakow/ itp. Wtedy google pojdzie po miastowych linkach i zlapie wszystko.
Sitemapa tez powinna wystarczyc, ale lepiej miasta linkowac ze soba.
  • Odpowiedz
@Domons: Rozpoznawanie po IP nie jest dobrym pomysłem - co chwila mam IP który się kojarzy z Katowicami czy Łodzią - jest lepszy patent: http://www.w3schools.com/html/html5_geolocation.asp i na podstawie tego wyświetlasz użytkownikowi link do podstrony dla danego miasta + gdzieś na stronie widoczna lista odnośników do podstron dla miast. Moduł z treścią dedykowaną dla danej lokalizacji i linkiem wysyłającym użytkownika do danej podstrony dla niej jeszcze przejdzie, ale zdecydowanie odradzam serwowanie
  • Odpowiedz
@ziobro2: @Injection: Wiem, że to nie jest za bardzo dokładne ale tu chodzi bardziej o takie ustawienie czegoś domyślnie (zamiast całej Polski), user i tak będzie musiał to później sobie zmienić na to co chce przeglądać. Geolokalizacja HTML5 od @rbielawski i @Patryk jest lepsza, wiem o tym, ale w sumie temat nie o tym :P.

@Arrival: @Patryk: No właśnie tak myślę, że
  • Odpowiedz