Wpis z mikrobloga

#linux #ubuntu

Postanowiłem sobie zrobić za pomocą Unigine Valley mały test środowisk graficznych, ot głównie po to, by porównać ich wpływ na benchmark. Test przeprowadzam na otwartych sterownikach GPU Radeon na Ubuntu 15.10 i tu mam pytanie, czy czegoś nie zapomniałem:

- Gnome Shell
- KDE
- Cinnamon
- Mate
- Unity
- XFCE
- LXDE
- OpenBox
- i3
  • 26
@qnebra: @fervi: Różnice są zauważalne nie tylko w benchmarkach ;-) http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1410_6desktops#=1 Pierwszy link gógla.
Zresztą ograniczanie się do Unigine Valey jest trochę bezsensu. Lepszy obraz daje przelecenie całego zestawu do testowania grafiki używając PTS (Phoronix test suite) dzięki czemu zaoszczędzisz na zautomatyzowaniu i wyniki dostaniesz odrazu w przystępnej formie i możesz nawet porównania zrobić automatycznie.
@WallAR: Może, ale jestem zdziwiony wynikami. Czemu Openbox działa wolniej niż LXDE, które jest cięższe od OpenBoksa (i na nim bazuje częściowo). Dafuq.

Ale wincyj benczmarków
@fervi: Jak czytam od dobrych paru lat Phoronixowe benchamarki, nie doszedłem do żadnej sensownej konkluzji. Może być tak że środowska nie zwalniają zasobów GPU i ramu. Może jest tak że mimo że okno przykrywa cały ekran, to środowisko coś tam przetwarza w tle(choćby odświerzanie zegarka czy innych tam rzeczy) tak żeby user po wyjściu z gry/programu miał pulpit odrazu anie czekał aż pulpit odzyska zasoby i wygeneruje pulpit.
@qnebra: No właśnie nie wiem, ale chętnie się dowiem :D Good Luck. Możesz też do testów Open Source'owe silniki-gry jak OpenArena czy Xonotic puścić