Wpis z mikrobloga

#ruby #rubyonrails #programowanie #programista Witajcie. Panowie uczę się języka Ruby. Niestety nie jestem majętny ale jest to moja pasja. niestety dla mnie to dużo wydatek na książkę: http://helion.pl/ksiazki/head-first-ruby-on-rails-edycja-polska-david-griffiths,hfror.htm . Niestety w sieci w polskiej wersji nie ma nigdzie darmowej kopii w pdf lub w epub tej książki. Szukałem wszędzie nawet na chomiku. Dlatego byłby przeszczęśliwy gdyby ktoś takim pdf dysponował i mnie wspomógł. Jeśli masz tą książkę to wyślij na bok-turysta@hotmail.com z góry dziękuję. Wiem że ta książka w wersji polskiej dotyczy starszej wersji RoR ale dla mnie na początek to i tak dobra pozycja. Jesli posiadacie nowszą wersję to również poproszę i w ogóle jeśli posiadacie w polskiej wersji literaturę o Ruby i ROR to również poproszę. Dzięki temu będę mógł rozwijać swoją pasję. Niestety angielskiego dopiero zacząłem się uczyć. A chcę jednocześnie uczyć się Ruby i ROR. Wiem że zaraz będzie pełno głosów. Nieznasz angielskiego to się nie zabieraj za programowanie. Ale to nie prawda. Można uczyć się w języku Polskim jeśli tylko się chce. A w miarę nauki angielskiego przejdę powoli na angielski. Z góry dzięki za pomoc. Czekam na bok-turysta@hotmail.com bo tutaj nie zaglądam ostatnio
  • 8
@Amelek: Wracając do pytania. Musisz jak najszybciej poprawić się z angielskim jeśli go nie znasz jeszcze zbyt dobrze. Skup się na tym. W programowaniu bez żadnej znajomości języka angielskiego będzie ciężko, nie musisz mówić za dobrze ale być w stanie przeczytać w miarę sprawnie dokumentacje. Jest wiele kursów dla początkujących oraz książek anglojęzycznych odnośnie Ruby. Głównie te interaktywne są napisane bardzo prostym językiem, powinieneś ogarnąć z pomocą słownika bez większego problemu.
@Amelek: Widzisz, opis na twoim koncie nie tylko mnie wprowadził w błąd. Po co masz płacić? W sumie to kwestia moralności, myślę, że zawsze można napisać do wydawcy o darmową kopię i kupić płatną wersję gdy książka już nauczy czegoś przydatnego lub odłoży się na nią pieniądze. Nawet pobierając piracką kopię w internecie dobrze byłoby w przyszłości kupić szczególnie jak będzie się zadowolonym z książki (zawsze można kupić nowszą wersję). Problem