Wpis z mikrobloga

Tutorial niby z tego roku, i od microsoftu wiec troche dziwne, ale w takim razie ogarne cos innego, czemu microsoft uczy starego raczej powinien nowosci promowac, skoro to tutorial z lutego tego roku
@onomatopeja123: Zdecydowanie ucz się 2, trójka niczego odkrywczego nie wnosi, poza zerwaniem kompatybilności wstecz, a wszelkie udoskonalenia w stdlibie są dostępne jako paczki do 2.
2.x będzie używana jeszcze przez wieele lat, większość libów nie jest przeportowana, a część dużych, jak np Twisted nigdy nie będzie. Większość projektów jest napisana i będzie utrzymywana w 2.x, w 3.x piszą głównie startupy, ew. niektóre NOWE projekty. Nikt dużych, działających systemów nie przenosi, a
@onomatopeja123: > Tutorial niby z tego roku, i od microsoftu wiec troche dziwne, ale w takim razie ogarne cos innego, czemu microsoft uczy starego raczej powinien nowosci promowac, skoro to tutorial z lutego tego roku

Wlasnie o to chodzi, ze input jest z 3, a skoro wyrzuca Ci blad i musisz korzystac z raw_input, to znaczy, ze piszesz w starszej wersji
@Tank1991: @onomatopeja123: @Kiro: w firmach często się jeszcze pracuje na 2.7 - starych projektów nie ma co przepisywać. U nas też starsze systemy rozwijamy w 2.7, ale nowe pomału ruszają na 3 - chociażby z powodu lepszej obsługi asynchroniczności.

Przywoływanie "printa" jako argumentu jest, delikatnie mówiąc, śmieszne.
Największą zaletą py3 jest dobra obsługa unicodów.
Jest trochę porządków w bibliotece standardowej - input zamiast raw_input, range w 3 działa
@LOLWTF:

lepszej obsługi asynchroniczności

ma to jakiś sens głębszy jak i tak jedziemy na celery? ew raz się wkurzyłem to sam kolejkę napisałem język w tym jakoś nie przeszkadzał (pytam z ciekawości :D)

Przywoływanie "printa" jako argumentu jest, delikatnie mówiąc, śmieszne.

bo to był żart ( ͡° ʖ̯ ͡°)

raz pytanie, wolisz tworzyć nowe projekty, czy utrzymywać stare?

nikt mu na start nie da nowego projektu, a
Ciezko ciezko, nie dosc, ze problem bedzie zeby przyjeli z czymkolwiek po kilku miechach nauki to jeszcze sie okaze, ze zlej wersji sie uczylem lub obie trzeba ogarniac juz chyba latwiej na inny jezyk sie przerzucic ;p, poprobuje jeszcze i zobacze
Największą zaletą py3 jest dobra obsługa unicodów.

@LOLWTF: Z tego co ja zauważyłem to nie zmieniło się nic poza przeniesieniem problemu w inne miejsce. Jak kiedyś "frontend" był uciążliwy przez unicode, tak teraz katorgą są bardziej niskopoziomowe rzeczy, bo trzeba wszystko konwertować do bajtów (np. sockety)

tutaj masz listę najpopularniejszych libów z zaznaczeniem, czy wspierają wersję 3

Z tymi najpopularniejszymi to bym polemizował, bo 80% widzę pierwszy raz na oczy. A
@onomatopeja123: Zmień sobie interpreter Pythona w Visualu na 3.4, a jeśli nie ma tam takiej możliwości to zmień Visuala na PyCharma. Jak zaczniesz pisać swoje projekty i analizować cudze to poznasz wszystkie możliwe wersje od 2.x do 3.x i zobaczysz, że gównoburza jest nieuzasadniona i uderza tylko w początkujących programistów. Barykadowanie się na 2.7 i wewnętrzny flame działa na szkodę społeczności, czego jesteś najlepszym dowodem - jeszcze nie zacząłeś a już