Wpis z mikrobloga

#praca #prawo #pytanie

Pracuje w call center po studiach i nie można mieć włączonego telefonu na sali .Informuje o tym kartka na drzwiach.Ja miałem wyciszony teflonu kiedy to supervisor zadzwonił do mnie , żeby sprawdzić czy mam wyłączony telefon.Nie odebrałem tego teflonu nie wyciągnąłem go nawet z kieszeni i nigdy w czasie pracy nie korzystałem z telefonu. Wezwali mnie i dostałem karne 8h do odrobienia w niedziele( ͡° ʖ̯ ͡°). Na holu przeczytałem regulamin to pisze , że zabrania się korzystania z telefonu nie ma nic w regulaminie , że musi być on wyłączony i pisze , że odrobić można to w dowolny dzień a nie tylko w niedziele jak mi narzucono . Próbować się odwołać od tej decyzji ? Mogą żądać całkowite wyłączania teflonu ?
  • 61
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MarianAlkoholik: niby jak jest włączony i masz go przy sobie to można powiedzieć że korzystasz z niego(daje ci informację że ktoś do ciebie się próbuje dodzwonić).

niezmienia to przepisu że jest to idiotyczne zachowanie przełożonego...
  • Odpowiedz
@ripp1337: Tak się nastawiłem , że pójdę i tak i tak gadać ja nie mam noża na gardle więc do stracenia nic nie mam .Tylko chciałem się dowiedzieć jak inni na to patrzą .Bo moim zdaniem kartka wydrukowana jest mniej ważna niż zapis w regulaminie
  • Odpowiedz
@capslo: Taka kartka może mieć jakąś moc wiążąca, jeżeli jej wywieszenie ma oparcie w umowie czy regulaminie. Trudno ocenić bez wglądu w te dokumenty.

Ale z praktycznego punktu widzenia kazałbym im puknąć się w głowę.
  • Odpowiedz
@ripp1337: informacja była na szkoleniu że ma być wyłączony ale no nie sądziłem , że będą wydzwaniać ,a umowa zlecenie tak więc nawet już nie wiem co tam pisało
  • Odpowiedz
@capslo: Karne 8h w pracy za wyciszony telefon? Co to jest za obóz? :DDD
Jak w ogóle karne godziny, co to jest podstawówka? Chcą Cię doić żebyś siedział dłużej za darmo i tyle.
  • Odpowiedz
@Krs90: dzisiaj sie dowiem czy płatne czy darmowe bo sie w-------m i się zapomniałem zapytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)a jeden kolega mówi tak a drugi inaczej xD
  • Odpowiedz
dzisiaj sie dowiem czy płatne czy darmowe bo sie w-------m i się zapomniałem zapytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)a jeden kolega mówi tak a drugi inaczej xD
@capslo: co Ty mówisz ? jakie darmowe. Kodeks Pracy mówi jasno:
Art. 84. [Zakaz zrzeczenia się prawa do wynagrodzenia] Pracownik nie może zrzec się prawa do wynagrodzenia ani przenieść tego prawa na inną osobę.

Prawnik nie jestem , ale jak
  • Odpowiedz
@capslo: Jeśli faktycznie nie masz noża na gardle, to ja na Twoim miejscu bym rzuciła tę pracę tuż po otrzymaniu tej informacji od przełożonego. Swoją drogą to kpina, żeby przełożony narzucał brak możliwości skorzystania z telefonu. To jakiś nowy sposób pracodawców na zweryfikowanie, czy pracownik się wywiązuje z powierzonej pracy?
  • Odpowiedz