Wpis z mikrobloga

#praca #prawo #pytanie

Pracuje w call center po studiach i nie można mieć włączonego telefonu na sali .Informuje o tym kartka na drzwiach.Ja miałem wyciszony teflonu kiedy to supervisor zadzwonił do mnie , żeby sprawdzić czy mam wyłączony telefon.Nie odebrałem tego teflonu nie wyciągnąłem go nawet z kieszeni i nigdy w czasie pracy nie korzystałem z telefonu. Wezwali mnie i dostałem karne 8h do odrobienia w niedziele( ͡° ʖ̯ ͡°). Na holu przeczytałem regulamin to pisze , że zabrania się korzystania z telefonu nie ma nic w regulaminie , że musi być on wyłączony i pisze , że odrobić można to w dowolny dzień a nie tylko w niedziele jak mi narzucono . Próbować się odwołać od tej decyzji ? Mogą żądać całkowite wyłączania teflonu ?
  • 61
@capslo: Hue. Napisz do kierownika który ci to wlepił maila w tej sprawie, żeby ci to na piśmie wysłał. Zrób sobie kopie/fotę tego regulaminiku oraz karteczki. Jeśli szef będzie debilem imbecylem by ci pisemnie napisać o karnych godzinach, to proponuje iść i powiedzieć, że się nadajesz na jego stanowisko lepiej niż on. Bo tak jak @Leniek pisał PIP chętnie wypije kawę na koszt twojego pracodawcy.
@capslo: a jeśli z rozmowy wyniknie ze musisz to odrobić to proponuje im narobić kłopotu, zebrać adekwatna dokumentację, jakieś "dowody" (według pomysłu) i napisać odpowiednie pismo do PIP, w którym pokażesz ze pracujesz na umowę zlecenie ale charakter Twojej pracy odpowiada umowie o pracę (siedzenie 40 h w tygodniu po 8 h dziennie - lub proporcjonalnie mniej - i wykonywanie obowiązków wynikających z zakresu oraz poleceń przelozonego to etat a nie
a prawo w tagach to kierunek studiów??:D( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@PrevuD: a o prawie pracy kiedyś słyszałeś?

Człowieku dymasz na słuchawce na umowę zlecenie, a o prawo pracy dopytujesz?
@Bierna: na 99% to nie jest żaden pracodawca, a zleceniodawca :)

A cieciu "kierownik" to taki sam koleś, który pół roku temu awansował ze słuchawki i teraz wyżywa się na innych uważając się za co najmniej drugiego Donalda Trumpa.