Aktywne Wpisy

Twórca tego mema zapomniał, że w tym kraju psiarzy, Pan Marcin pójdzie siedzieć za zabicie psa mieczem xD (co pokazał przykład tego dziadka, który w obronie własnej zabił pitbulla siekierą i został aresztowany)
#heheszki #psiarze #humorobrazkowy
#heheszki #psiarze #humorobrazkowy
źródło: temp_file7524328165835118537
Pobierz
tcp-protocol +79
Tyle się ostatnio naczytałem nagonki na psiarzy, że aż pomyślałem sobie "kurde no nie, przesada". I wiecie co spotkało mojego syna dzisiaj podczas spaceru? Psiara z psieckiem u-----a mi syna bo ten śmiał bez słowa bez zaczepki mijać ją na rowerze na alejce w parku. Podczas próby zatrzymania i wytłumaczenia, że teraz proszę o dane, książeczkę szczepień po prostu sobie poszła i kazała jej nie zaczepiać i dać spokój. Na szczęście się
źródło: IMG-20251020-WA0003
Pobierz

@Majk_: to jest na serio? Bo nie wiem czy tłumaczyć :)
Dodatkowo nie zapominaj o idiotyzmie, który został tam napisany:
Ciekaw jestem, które.
Szwajcaria i Holandia wykorzystuje prywatne firmy do świadczenia usług, ale nadal robią to pod dokładnymi wytycznymi państwa i nie na wolnorynkowych zasadach.
@spiderbanan: wyobraź sobie, że to funkcjonuje w prawie polskim, tylko JKM nie rozumie tej paremii. Jeżeli poprosisz kumpla, żeby rozwalił ci komputer kijem, to nie będziesz mógł
http://www.openlaw.com.pl/wikka.php?wakka=SzkodaCywilnoprawna
uszczerbek, który nastąpił wbrew woli poszkodowanego, w prawnie chronionych dobrach (interesach), i który wyraża się w różnicy pomiędzy stanem dóbr, jaki istniał i jaki mógłby się w normalnej kolei rzeczy wytworzyć, a stanem, jaki powstał na skutek zdarzenia wywołującego zmianę w dotychczasowym stanie rzeczy, z którym to zdarzeniem ustawodawca wiąże powstanie odpowiedzialności odszkodowawczej
wytłuszczyłem słynną volenti non fit iniuria
@rineo: a na jakiej postawie niby mógłby się domagać?
Moim zdaniem nie da się rozciągnąć "szeroko" tej zasady w stylu korwina, bo to jest jej zupełne wypaczenie, a nie rozszerzenie. Iniuria, to iniuria, a nie moje własne ałka.
Żeby było jasne: w powyższym komentarzu wyjaśniam różnicę pomiędzy oryginalnym i korwinowym rozumieniem tej zasady. Absolutnie nie
Postuluje wolny rynek w służbie zdrowia, czyli coś, czego nie ma w żadnym europejskim kraju. Wszędzie są przymusy - przymus ubezpieczenia, obowiązkowy koszyk, składki zależne od pensji itp.
Nie
To co mnie najbardziej śmieszy u Korwina:
wymień pierdyliard "zmian" w ustroju państwa i jego prawie, które są niemożliwe bez wyjścia z UE, gdyż w sposób drastyczny naruszają prawo ue
Omawiając podatki zaznacz, że VAT będzie miał wysokość 15%, bo niżej Unia nie pozwala xD
@kkb1: nie, edytowałem nieco dla ścisłości, jak widać za późno: ten konkretny przykład z górką i sankami to autentyczna sytuacja z USA, zakończona pozwem i odszkodowaniem.
Zresztą konsekwencje nieobowiązywania tej zasady w USA widzimy nawet u nas: np. na antystatycznej folii-torbie (coś takiego) od monitora mam efektowne obrazki przestrzegające przed zakładaniem jej na głowę i noszeniem w niej niemowląt...
@Dutch: jest słuszne na "zdrowy chłopski rozum"? Pytanie czy jest słuszne obiektywnie w świetle jakiś badań lub doświadczeń innych krajów. Bo Ozjasz ogłasza takie dogmaty, przy czym nie ma
No i są, dlatego pomysłu Ozjasza per se nie popieram.
Niemniej nic szczególnie głupiego ani bekowego tam
Z drugiej strony, nie widzę nic szczególnie śmiesznego w stwierdzeniu, że hipotetyczny sędzia-łapówkarz będzie mniej podatny na łapówkarstwo wyrwany ze swojego rodzinnego grajdołka - myślę że to tzw. notorium, oczywista oczywistość, nie tylko na zdrowy chłopski, ale i na zdrowy inteligencki rozum ;)