Wpis z mikrobloga

#linux #raspberrypi #ddwrt #sieci

Mam dwa raspberry pi b+ podłączone pod router na którym jest DD-WRT.
Łączę się z nimi po wifi->ssh i nie ma najmniejszego problemu. Jednak gdy chcę się połączyć z raspberrypi1 do raspberrypi2 w ogóle nie widzi go.
Nie reaguje na ping/ssh/nic.

Arch jest czysty, nie ma żadnego firewalla.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Łączę się z nimi po wifi->ssh

@arhu: "nim" to ten DD-WRT? A czym się do niego łączysz? Z którejś z malin, czy z jakiegoś innego komputera?
Może źle wpisałeś maskę podsieci i np obie maliny dostają maskę typu 255.255.255.255?
Albo, jak koledzy piszą, izolacja klientów WLAN - może to być domyślna opcja w konfiguracji WiFi. Ma to sens przy publicznych hotspotach, w domowych warunkach trochę mniej.
  • Odpowiedz
@kiepskilogin: @Dolan: AP Isolation w menu wifi mam wyłączone.
Normalnie mogę pingować z maliny1 i maliny2 laptopa który jest połączony po wifi.
Zatem jak dla mnie jest izolacja LAN, tylko ni cholerę nie wiem jak to wyłączyć.
  • Odpowiedz
@arhu: a na pewno maliny mają różne adresy MAC?
Przy okazji - jak flashowałeś tego dd-wrt to czy potem przywrócileś ustawienia fabryczne? Bo bez tego będą się działy cuda na kiju.
Sprawdź jeszcze zakładkę Setup/Networking, masz nie mieć VLANów i pewnie jeden bridge (chociaż z tego, co pamiętam to zależy od routera). Zakładam, że obie maliny są wpięte do żółtych portów, a nie do niebieskiego? (sorki za potencjalnie głupie pytania,
  • Odpowiedz