Aktywne Wpisy

Chodzi mi po głowie, by wziąć tani kredyt 10k (oddajesz 10,4k) by wykorzystać je na giełdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiem, że co do zasady jest to głupi pomysł i nie powinno się tak robić, ale czy na pewno?
Zarobki mam dość duże, kilkanaście tysięcy, zobowiązania mam małe. Problem w tym, że miałem ostatnio sporo wydatków, sporo też zainwestowałem, kolejne wydatki przede mną, ustawione wakacje, dwa wyjazdy itp. W konsekwencji wiem, że
Wiem, że co do zasady jest to głupi pomysł i nie powinno się tak robić, ale czy na pewno?
Zarobki mam dość duże, kilkanaście tysięcy, zobowiązania mam małe. Problem w tym, że miałem ostatnio sporo wydatków, sporo też zainwestowałem, kolejne wydatki przede mną, ustawione wakacje, dwa wyjazdy itp. W konsekwencji wiem, że

Defined +33
w tym miesiącu awansuję do klasy średniej, te rzeczy są in progress
☐ najmę mieszkanie zamiast pokoju
☐ ekspres do kawy (na raty)
☐ termomix (na raty)
☐ odkurzacz dyson (na raty)
☐ dieta pudełkowa
☐ najmę mieszkanie zamiast pokoju
☐ ekspres do kawy (na raty)
☐ termomix (na raty)
☐ odkurzacz dyson (na raty)
☐ dieta pudełkowa

vs
i tak za każdym razem jak chcę uzupełnić braki wiedzy z fizyki :[
#fizyka #nauka #gorzkiezale
gdy pierwszy raz natknąłem się na pojęcie entropii i tą definicją z wiki to nadal nic nie kumałem, a polski internet nie dawał mi prostej odpowiedzi. Wspomogłem się wtedy amerykańskim, łopatologicznym wyjaśnieniem i filmami na yt i teraz już jest to dla mnie jasne. Chociaż - jak widać - wersja w simple english nie jest dokładna, ale daje pewne pojęcie, czego nie daje wyjaśnienie "termodynamicznej funkcji
Najłatwiej wytłumaczyć skomplikowane zjawiska przez analogię. U nas niestety pokutuje podejście nauczania na zasadzie "im bardziej skomplikowanie, tym lepiej".
Definicja: Fizyka na bok, nieuniknione i stały pogorszenie jakiegokolwiek systemu lub społeczeństwa.
Przykład: Na świecie entropii będzie pewne, jeśli globalne opieki zdrowotnej, ubóstwa i przestępstwa nie są rozpatrywane.
źródło: comment_HZJyjhLmVCBTR9dcyiJu1wwmot6fe7Nb.jpg
Pobierz@xkorzen: Nie można tego odnieść do każdej sytuacji. Są niestety rzeczy, które nawet maksymalnie uproszczone (tak, żeby można było jeszcze mówić o zrozumieniu) nie będą zrozumiałe dla większości ludzi, i trzeba się z tym pogodzić. Jeśli ktoś twierdzi, że potrafi to opowiedzieć prościej i zawrzeć w tym całą informację niezbędną do zrozumienia problemu, to
podejrzewam że ten sam Einstein jakby zobaczył wasze tępe miny przy próbie zrozumienia opisu entropii na polskie wikipedii wydrapałby sobie oczy
Polecam również zapoznać się z oryginalnym dziełem Darwina. Można bardzo fajnie przeanalizować jak później dorobiono do tego rozmaite ideologie i jak argumenty przeciwko Darwinowi czasem zupełnie nie dotyczą jego pracy.
No i można podziwiać genialny umysł w działaniu.
@elczikeno
Nie każdy
@Skelly: A to nie są dwie różne definicje? Z perspektywy informatyki i termodynamiki?
Fizyka górą !
Druga sprawa jest taka, że w kontekście trochę popularnonaukowym mówi się głównie o entropii termodynamicznej, więc takie hasła głównie jej dotyczą.
Zobacz na przykład tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/Entropia_%28teoria_informacji%29
Kurde, teraz zacząłęm sprawdzać co to jest właściwie ta cała funkcja stanu i znowuż nic nie kumam.
Mnie interesowała entropia wszechświata w związku z teorią Śmierci cieplnej wszechświata, bo z taką się zetknąłem parę razy na youtubie, no ale jak widać bez podstaw fizyki ciężko zrozumieć takie zagadnienia(╯︵╰,)