Wpis z mikrobloga

może jestem debilem, a może po prostu fizyka mnie przerasta czasami, ale przydałaby się wersja wikipedii typu "Simple Polish". Długo musiałem szukać wyjaśnienia na chłopski rozum czym jest entropia. Porównanie wersji simple english i polskiej:|

Entropy is a law of nature in which everything slowly goes into disorder. The entropy of an object is a measure of the amount of information it takes to know the complete state of that object, atom by atom (...)

vs

Entropia (s lub S[a]) – termodynamiczna funkcja stanu, określająca kierunek przebiegu procesów spontanicznych (samorzutnych) w odosobnionym układzie termodynamicznym. Entropia jest miarą stopnia nieuporządkowania układu[2]. Jest wielkością ekstensywną[b]. Zgodnie z drugą zasadą termodynamiki, jeżeli układ termodynamiczny przechodzi od jednego stanu równowagi do drugiego, bez udziału czynników zewnętrznych (a więc spontanicznie), to jego entropia zawsze rośnie

i tak za każdym razem jak chcę uzupełnić braki wiedzy z fizyki :[

#fizyka #nauka #gorzkiezale
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sveg: Szczerze? Nie mam pojęcia czego dotyczy i co autor ma na myśli. Wygląda jak miks wszystkiego naraz. :)

Funkcja stanu to po prostu taka mądra nazwa na funkcję, która zależy jedynie od stanu układu w danym momencie, a nie od drogi, jaką do tego stanu doszedł.

Na przykład jeśli masz jakiś gaz i jakąś funkcję stanu, która zależy od, powiedzmy, ciśnienia i temperatury, to dla danych wartości P* i
Skelly - @sveg: Szczerze? Nie mam pojęcia czego dotyczy i co autor ma na myśli. Wyglą...

źródło: comment_GIEoBzRTPl9V3jRpL6ui5s2xn0nPTQzn.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@sveg
Przeciwieństwem funkcji stanu są tzw. funkcje procesu, czyli takie, które zależą od drogi.
Taką funkcją jest na przykład praca, która zdefiniowana jest jako siła działająca w kierunku przesunięcia pomnożona przez to przesunięcie. Inaczej mówiąc, ma znaczenie czy przepchniesz skrzynię po płaskim terenie z punktu A do B, czy będziesz ją pchał z punktu A do punktu C na szczycie góry i z punktu C do punktu B.
Tylko w drugim przypadku zajdzie zmiana
  • Odpowiedz
@sveg: Wiedza ma to do siebie, że ma warstwy. "Termodynamiczna funkcja stanu" to bardzo dobre wyjaśnienie, bo poznając zasady termodynamiki mamy wcześniej (w pierwszej zasadzie) przykład funkcji stanu, jaką jest energia wewnętrzna. To tak, jak byś narzekał, że opisując np. tkanki zwierzęce mówią o tym, że "składają się z komórek".
  • Odpowiedz
@xkorzen: bo na misiach to jest złudzenie wiedzy, masz sens, ale nie umiesz tego nigdzie użyć, bo misie są niekompatybline z resztą wiedzy, która już nie jest na misiach
jak ktoś woli misie od naukowej terminologii, to entropia (i cała fizyka) nie jest dla niego
  • Odpowiedz
@elczikeno: No właśnie, ze stwierdzenia, że entropia to miara uporządkowania układu nie wynika z grubsza nic. Weźmy słoik (powiedzmy walec, 10 cm średnicy, 30 cm wysokości) wypełniony dwupierdzianem kapusty (załóżmy dla uproszczenia, że to jest gaz doskonały złożony z cząsteczek jednoatomowych). Żeby nie było dziwnych problemów, siedzi toto w ogrzewanej wannie, która utrzymuje to w temperaturze 69 stopni celsjusza. Jaka jest entropia takiego układu? Jeżeli nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć
  • Odpowiedz