Aktywne Wpisy

jmuhha +1
z czego kojarzycie moj nick
schwarzstork +7
Rzadko cokolwiek piszę na vikopie wolę lurkować ( ͡º ͜ʖ͡º), tym bardziej na nocnej, ale tknęło mnie to się pochwalę że mi właśnie 30-tka stuknęła ʕ•ᴥ•ʔ
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
W pracy mamy absolwenta którego szef przyjął bo "miał dobre CV, i rokuje" (oczywiście na opinie konstruktorów w------e bo nie widziałem nawet jego CV). Mam gościa wdrożyć, ale podobno: "luz bo ogarnia procki".
No więc mu tłumaczę jak jest zbudowany aktualny projekt, pokazuje schematy itp. Dochodzimy do procesora, mówię mu jaki to procek i pytam się, czy miał z tym modelem do czynienia (akurat w tym projekcie siedzi ARM i STM32). Mówi że "nie" (nie ma problemu, bo przecież gościu nie musiał pracować ze wszystkimi procesorami na świecie), więc pytam: no ok, a z jakimi prockami w ogóle pracowałeś?
A on do mnie:
Ja p------e. "Dobre CV". Gościu nie miał w łapach nigdy ARM, ani nawet gównianego AVR. 8051 to pewnie tylko w asmie i z 2-3 laborki. Pewnie nawet nie zamruga diodą LED w C (nie chce nawet sprawdzać, bo jeszcze się okaże że mam rację). I wdrażaj tu chłopa do skomplikowanego projektu.To jedno, że gościu nieprzygotowany. Ale czego oni uczą na tych studiach? To już nie mozna zrobić jakichś prostych ćwiczeń na AVR-ach? Tragedia...
EDIT: Gościu nie wie co to SPI, I2C oraz UART...zajebiście.
Na jakie zarobki moze liczyc taki absolwent? Jak w ogole z zapotrzebowaniem programistow systemow wbudowanych w Polsce?
studia uczą tego samego co kurs na prawo jazdy
@anonim1133: No właśnie na to też się w-------m. Koleś przychodzi do działu kompletnie zielony, jak ja się przyjmowałem to już miałem projekty za sobą. I co? Mam go uczyć? Dam mu książkę i niech się uczy sam w domu.
@janek_kos: Tyktak, zawołaj proszę, jeżeli będziesz w tym temacie odpowiadał.
Jeszcze napisz czym dokladnie zajmuje sie wasza firma.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora