Wpis z mikrobloga

mirki, uczę się programować w #python, zamierzam teraz iść na studia na polibudę na informatykę i tak się zastanawiam "co potem?". Czy python to dobry kierunek i jak się w ogóle wbić na rynek? Wszędzie szukają tylko "5 lat doświadczenia + cuda niewidy frameworki srorki", a raczej tego na polibudzie nie nauczą. Zamierzam iść raczej w kierunku data science albo baz danych. Jakieś pro tipy dla początkującego?
#programowanie #praca
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegryw69: tego się obawiam, ale raczej jak kilka lat się będę uczył pythona to łatwiej będzie przejść do jakiegoś bardziej zaawansowanego :>

chcę jeszcze dodać, że jak na razie byłem grafikiem 3D, ale hajs się nie zgadza
  • Odpowiedz
@hesus: Uczenie się Javy na początek jest strzałem w stopę. Python na start będzie fajnym językiem - nauczysz się prowadzić kod czytelnie i poznasz podstawy. Potem wybierzesz sobie jakiś język obiektowy typu Java czy .NET, na początek naucz się myśleć algorytmicznie i Python będzie przy tym pomocny.
  • Odpowiedz
@hesus: Idąc na studia nie ucz się języka tylko programowania. Znając zasady nauka nowego języka nie będzie dla Ciebie żadnym problemem.
Jeśli Twoim celem jest nauczenie się konkretnego języka, to studia nie są Ci potrzebne.
  • Odpowiedz
@przegryw69: Dlatego też język nie powinien w tym przeszkadzać. Dlatego wydaje mi się, że start łatwiejsze będzie:

print("Hello, world!")
Niż:

public class
  • Odpowiedz
@hesus: po pierwsze nie zakładaj uczenia się 1 języka, to za mało zwłaszcza w dziedzinie data science gdzie większość narzędzi jest młoda i używa się tego w czym akurat została napisana biblioteka. Tak czy siak Python będzie dobrym narzędziem w portfolio. Aha no i jako data scientist raczej nie będziesz musiał być ekspertem w żadnym z języków jakie poznasz.

Proponuje oprócz pythona nauczyć się Javy (co najmniej podstaw, masz płynnie
  • Odpowiedz
@hesus: Data science to głównie:
-matematyka - analiza matematyczna, matematyka dyskretna, statystyka i okolice
-programowanie (lub pseudoprogramowanie) - python / R / matlab / excel / inne
-często dochodzi matematyka + algorytmika pod nazwą ogólną machine learning
-ewentualnie dodatkowo jakiś "normalny" język programowania (np. C++) do pisania aplikacji, ale to już bym określił jako trochę wyższy poziom.
-dodatkowo - umiejętność ściągania danych, głównie z internetu lub
  • Odpowiedz