Wpis z mikrobloga

Ja korzystałem wcześniej 10 lat z Pajączka (bardzo go sobie cenię), a potem, przy obiektowych projektach z NetBeans. W między czasie wypróbowałem chyba wszystkie istniejące edytory. PHPStorm polecił mi jeden z wykopowiczów. I zostałem przy nim. I stwierdzam: nie ma obecnie drugiego równie dobrego i przyjaznego (w sensie użytkowania) programu dla PHPowców.

Darmowy NetBeans ma dużo z tego co oferuje PHPStorm (debugowanie, podpowiadanie kodu), ale jest mniej poręczny. PHPStorm jest taki wiesz... fajny :) Fajnie się go używa. Zarówno podpowiadanie lepiej działa, jak i debugowanie lepiej działa. Ma wiele wbudowanych narzędzi - np. klient FTP, obsługę parserów XSLT (korzystam z tego, choć wiem, że to egzotyczne), obsługuje profilowanie kodu PHP (mało czytelnie, ale jest).

No i ma ciemną skórkę, w przeciwieństwie do NetBeans, który nawet po instalacji pluginów pozostawia paski przewijania w jasnym kolorze, co wkurza niezmiernie :) To co w NetBeans trzeba doinstalowywać jako osobne pluginy (często pluginów nie ma do określonych zadań) PHPStorm ma w standardzie.

Zintegrowany
  • Odpowiedz
Jeżeli jeszcze nie dostrzegasz różnic w PHPStorm a NetBeans to raczej dla Ciebie nie warto.

@ghost1511: Jeśli to miało być do mnie to zauważ, że nic takiego nie napisałem. "Porównywalnie dobry" to nie to samo co "nie widzę różnicy", nie uważasz?

Od prawie roku pracuje na phpStorm. Ale NetBeans ma jeden bardzo przydatny ficzer - przy autouzupełnianiu nazwy metody potrafi z automatu (po typie albo nazwach zmiennych) uzupełnić argumenty. W
  • Odpowiedz